• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۸۲۸۸۳۵
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۰:۱۲
اردبیل » علمی فرهنگی

شور حسینی در میدان بیعت اردبیل

ماه محرم امسال در اردبیل به ۱۰۹ شب حضور حماسی مردم در سنگر خیابان گره خورده و شور و شعور حسینی، فضای میدان بیعت را در مرکز و شهرستان‌های استان فراگرفته است.

شور حسینی در میدان بیعت اردبیلبه گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل، اردبیل که وجه تسمیه آن به آرتاویل در معنای شهر مقدس بازمی‌گردد و در طول تاریخ پر فراز و نشیبش به واسطه اهالی خداجو و به ویژه شخصیت‌های برجسته دینی و علمی عنوان «دارالارشاد»، «دارالملک»، «دارالعرفان» و «دارالامان» را از آن خود کرده، مرکز استانی به همین نام می‌باشد که در شمال غربی ایران واقع شده و تا پیش از حمله مغول مرکز منطقه آذربایجان بوده است.

این خطه که زادگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی و خاستگاه سلسله صفویه بوده، به تعبیر رهبر شهید با به اهتزاز درآوردن پرچم شیعه در طول ۲۳۵ سال حکومت (سال ۹۰۷ تا ۱۱۴۸ هجری قمری)، ضمن تبدیل ایران به قدرتی مستقل در جهان اسلام، عامل حفظ یکپارچگی کشور و حفظ مرز‌های کنونی است.

اردبیل به عنوان میراث‌دار چنین تاریخ و تمدنی یکی از استان‌های مهم کشور محسوب می‌شود و اهالی آن با شور و حال خاصی مناسبت‌های مذهبی را گرامی می‌دارند که این امر به ویژه در ایام محرم و صفر و مراسم سوگواری سرور و سالار شهیدان و یاران با وفای ایشان به اوج می‌رسد.

البته مراسم سوگواری شهدای نهضت عاشورا در اردبیل به ماه محرم محدود نیست و در واقع در ماه ذی‌الحجه و همزمان با روز عرفه آغاز می‌شود؛ مراسمی که مربوط به مسلم پسر عقیل و سفیر امام حسین (ع) به عنوان نخستین شهید نهضت عاشورا است که مظلومانه در کوفه به شهادت رسید و از همین رو این مراسم مسلمیه نام‌گذاری شده است.

شور حسینی در میدان بیعت اردبیلپس از آن ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت (ع) چند روز مانده به محرم رخت‌های عزا به تن می‌کنند و با سیاه‌پوش کردن در و دیوار شهر و غبار روبی از مسجد‌ها و تکیه‌ها آماده مراسم میزبانی از مجلس‌های عزای حسینی می‌شوند که این اقدام با شور و حال خاصی انجام می‌گیرد.

سپس عزاداران حسینی در مسجد‌ها و تکیه‌های اردبیل برای برگزاری آیین طشت‌گذاری گردهم می‌آیند که بر اساس مستندات متقن تاریخی پیشینه آن به دوران حکومت صفویان بازمی‌گردد و از جمله می‌توان به طشتی در مسجد بازار چاقوسازان اشاره داشت که یادگاری از دوره شاه عباس (سال ۱۰۳۸ هجری قمری) است.

طشت‌گذاری به طور معمول با مدیحه‌سرایی و نوحه‌خوانی در رثای حضرت امام حسین (ع) و احوالات علمدار کربلا، حضرت ابا الفضل (ع) همراه است و در جریان آن سینه‌زنان و زنجیرزنان به دنبال ریش سفیدان دسته عزاداری به سوی مسجد یا تکیه روانه می‌شوند و پس از گرداندن طشت در مسجد، آن را در جایگاه ویژه‌ای قرار می‌دهند.

بزرگان محل طشت را با آب مشکی که از پیش تهیه شده است، پر از آب می‌کنند و با روشن کردن شمع در حول آن، به سوگواری می‌پردازند؛ این آب در بین ارادتمندان آل الله (ع) حرمت خاصی دارد و برخی برای حاجت روا شدن با توسل به ائمه اطهار (ع) کمی از آن می‌نوشند.

شور حسینی در میدان بیعت اردبیلبر اساس رسمی دیرینه همزمان با آغاز ماه محرم الحرام دسته‌های عزاداری اردبیل با در دست داشتن پرچم‌های سبز، سرخ و سیاه که شامل ۲ گروه حیدری و نعمتی هستند، به ترتیب خاصی رهسپار کوچه‌ها و خیابان‌ها با محوریت مسجد اعظم در دل بازار می‌شوند.

این دسته‌ها که در گذشته تنها شامل محله‌های ششگانه اردبیل بود و معیار دسته‌بندی آنها قرار گرفتن در شرق و غرب بازار قدیمی شهر می‌شد، سبک و سیاق حرکت منظم کنونی آنها به دوره قاجار و والی وقت اردبیل برمی‌گردد که پس از اختلاف میان ۲ دسته، با همفکری بزرگان و ریش‌سفیدان برای حرکت هر دسته یک روز خاص را تعیین کرد.

اگرچه امروزه با گسترش شهرنشینی و افزایش مسجد‌ها و هیات‌های مذهبی روبه‌رو هستیم، اما همچنان رسم و نظم قدیمی در آیین‌های سوگواری و زمان و مکان حرکت دسته‌های عزاداری اردبیل حاکم است و دسته‌های محله‌های ششگانه شامل اونچی میدان (گازران)، سرچشمه، عالی قاپو، پیر عبد الملک، اوچ دکان و طوی به همراه دسته‌های تابعه مزین به پیراهن‌ها و دستار‌های سیاه بر تن و سر همان مسیر قدیمی را طی می‌کنند.

حرکت دسته‌های عزاداری اردبیل که با توقف در مقابل سایر مسجدها، هیات‌ها، خانه بزرگان متوفی، پیرغلامان حسینی درگذشته و خانواده معظم شهدا منزل به منزل انجام می‌شود و تا سال گذشته همچون قدیم از صبح تا شب به درازا می‌کشید، در ماه محرم ۱۴۴۸ هجری قمری رنگ و بویی متفاوت به خود گرفته است.

فضای مقابل مصلای اردبیل که در ۱۰۷ شب پیش از محرم شاهد حضور حماسی اهالی مبعوث دارالارشاد بوده، به میزبان دسته‌های عزدارای نیز تبدیل شده است و دسته‌ها به ترتیب گذشته هر شب پس از نماز مغرب و عشا در این مکان حضور می‌یابند و ضمن برگزاری مراسم سوگواری شهدای کربلا، با آرمان‌های انقلاب و رهبر معظم انقلاب تجدید بیعت می‌کنند و با این حضور خود و فریاد شعار معظم الله اکبر و هیهات من الذله، به محرم امسال حال و هوای معنوی متفاوتی بخشیده‌اند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
زنجیره انسانی ورزشکاران کشور در تالاب بین‌المللی چغاخور
موتورسیکلت‌های مونتاژی با قیمت میلیاردی
مهلت ثبت‌نام در کاروان قرآنی اعزامی به اربعین، ۵ تیرماه است
تزریق ۱۵۰۰ میلیارد تومان به پرونده «رضایت‌خودرو»؛ امیدواری بزرگ برای تسویه حساب با مالباختگان
لرستان آماده برگزاری مراسم بزرگداشت شهدای هفتم تیر
واکنش مردم به پیام تاریخی رهبر معظم انقلاب
تلاش وزارت آموزش و پرورش برای جبران افت تحصیلی دانش آموزان
یک کشته و پنج زخمی در حمله با چاقو در یک مرکز تجاری در روسیه
برگزاری وبینار «معنای عاشورا در جهان امروز»، فردا
پویش مردمی نذر اربعین در حرم بانوی کرامت آغاز به کار کرد
نفرات برتر رقابت‌های ۵۰۰ امتیازی پیکلبال معرفی شدند
انتقاد غریب آبادی از محدودیت‌های استرالیا علیه پزشکان منتقد جنایات رژیم صهیونی
خروش جانفدایان دیار حاج قاسم در حمایت از جبهه مقاومت
عبدلله بن حسن (ع)؛ کوچک‌ترین مدافعِ بزرگ‌ترین مظلوم
قدم به قدم با پیمان شکن
انس نوجوان و جوانان قمی با قرآن در ایام تابستان
تأکید بر ضرورت ساماندهی اسناد قولنامه‌ای برای رفع دغدغه شهروندان
پیام رهبر انقلاب اسلامی نقشه راه دستگاه دیپلماسی و حفظ منافع ملی است
شبکه استانی ایلام با یک سریال ۱۵ قسمتی به استقبال اربعین می‌رود
معرفی صنایع آلاینده کهگیلویه و بویراحمد دستگاه قضا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پرواز پراید بر فراز بام یک منزل مسکونی
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود
سپاه پاسداران: عهدشکنی دشمن با پاسخ محکم مواجه می‌شود
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد
یارانه خرداد ماه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد
جریمه میلیاردی کابینت ساز متخلف در رشت
واریز حقوق خرداد بازنشستگان کشوری آغاز شد
جام جهانی ۲۰۲۶، ترکیه حذف شد
توضیح بانک مرکزی درخصوص اختلال در عملیات چهار بانک کشور
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه
استرداد ۵۸۰ هزار میلیارد تومان به بیت المال
واکنش صداوسیما به اظهارات یک نماینده مجلس در شبکه خبر
مراسم شیرخوارگان حسینی (ع) ماه محرم ۱۴۰۵ _ استان‌ها
قطعی سامانه اینترنتی برخی بانک‌ها و بلوکه شدن پول مردم  (۱۴ نظر)
پرواز پراید بر فراز بام یک منزل مسکونی  (۴ نظر)
نتایج وام ۷۵ میلیون تومانی بازنشستگان کشوری اعلام شد  (۲ نظر)
واریز حقوق خرداد بازنشستگان کشوری آغاز شد  (۲ نظر)
پزشکیان یادداشت تفاهم اسلام‌آباد را امضا کرد  (۱ نظر)
فرمانده قرارگاه خاتم‌: شهید پاکپور معمار تحولات عملیاتی بود  (۱ نظر)
قرارگاه مرکزی خاتم‌الانبیاء: تنگه هرمز بسته خواهد شد  (۱ نظر)
کاهش اندک قیمت ۳ محصول ایران‌خودرو با اصلاحات وزارت صمت  (۱ نظر)
سناتورهای دموکرات: ایران پیروز شد  (۱ نظر)
مذاکرات آینده به معنای پذیرش نظر دشمن نخواهد بود  (۱ نظر)
واکنش بقایی به نفاق و ریاکاری وزیر خارجه فرانسه  (۱ نظر)
برتری سه شیرها برابر کرواسی در دیداری پُرگل  (۱ نظر)
سخنگوی حماس: غزه در خون است و جهان نظاره‌گر  (۱ نظر)
دیدار مردمی دادستان تهران با ۶۳ نفر از شهروندان  (۱ نظر)
ابوترابی‌فرد: هیئت حاکمه آمریکا به هیچ‌وجه قابل اعتماد نیست  (۱ نظر)