• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۲۴۲۰۶
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۰:۱۵
اقتصادی » آب و انرژی

اهمیت مدیریت مصرف آب در ایام پایانی سال

شرکت آبفای کشور اعلام کرد براساس تازه‌ترین آمارها، شرایط شکننده ذخایر سد‌ها ادامه دارد و با نزدیک شدن به روز‌های پایانی سال و آغاز خانه‌تکانی‌های نوروزی، مدیریت مصرف آب بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.

اهمیت مدیریت مصرف آب در خانه تکانی نوروزی

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ، بر اساس داده‌های ثبت‌شده از ابتدای سال آبی جاری تا ۲۵ بهمن‌ماه، میزان ورودی آب به سدهای کشور ۹.۷۰ میلیارد مترمکعب بوده که در مقایسه با ۸.۴۸ میلیارد مترمکعب سال گذشته، رشد ۱۴ درصدی را نشان می‌دهد. در مقابل، خروجی سدها در این بازه زمانی ۷.۸۵ میلیارد مترمکعب ثبت شده که نسبت به خروجی ۱۰.۸۳ میلیارد مترمکعبی سال گذشته، ۲۷ درصد کاهش داشته است.

با وجود این، حجم آب موجود در مخازن سدهای کشور اکنون ۲۰.۴۷ میلیارد مترمکعب است؛ در حالی که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۲۲.۱۳ میلیارد مترمکعب بوده و کاهش ۷ درصدی را نشان می‌دهد. در حال حاضر میانگین پرشدگی مخازن سدهای کشور تنها ۳۹ درصد است؛ عددی که بیانگر تداوم شرایط کم‌آبی در سطح ملی است.

بررسی وضعیت سدهای شاخص کشور نشان می‌دهد برخی منابع اصلی تأمین آب شرب در شرایط حساس قرار دارند. سد دوستی، به‌عنوان اصلی‌ترین منبع تأمین‌کننده آب شرب کلانشهر مشهد، تنها ۲۲ میلیون مترمکعب ذخیره دارد و با ۲ درصد پرشدگی، نسبت به سال گذشته ۸۳ درصد کاهش نشان می‌دهد.

سد امیرکبیر که نقش مهمی در تأمین آب شرب و کشاورزی استان‌های تهران و البرز دارد، با ۸ میلیون مترمکعب ذخیره تنها ۵ درصد پرشدگی داشته و نسبت به سال قبل ۶۵ درصد کاهش را ثبت کرده است. در همین محدوده، سد لار با یک درصد و سدهای لتیان–ماملو با ۸ درصد پرشدگی، شرایطی کم‌سابقه را تجربه می‌کنند؛ به‌گونه‌ای که سه سد از پنج سد اصلی تهران و البرز کمتر از ۱۰ درصد پر هستند.

در استان گلستان نیز سدهای وشمگیر، گلستان و بوستان در مجموع تنها ۶ میلیون مترمکعب ذخیره داشته و با ۵ درصد پرشدگی، ۶۹ درصد افت نسبت به سال گذشته را نشان می‌دهند. سد رودبال داراب در فارس با ۴ درصد پرشدگی و کاهش ۵۳ درصدی و سد طرق در خراسان رضوی با ۶ درصد پرشدگی و افت ۴۸ درصدی، از دیگر نمونه‌های وضعیت شکننده منابع آبی کشور هستند.

این آمارها در حالی منتشر می‌شود که کشور در سال‌های گذشته با دوره‌های متوالی خشکسالی، کاهش سرانه آب تجدیدپذیر و فشار مضاعف بر منابع زیرزمینی مواجه بوده است. هرچند ممکن است در برخی مناطق بارش‌های مقطعی رخ دهد، اما الگوی کلی منابع آبی همچنان ناپایدار و نیازمند همکاری مشترکان است. در این بین با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و آغاز خانه‌تکانی‌های نوروزی، مدیریت مصرف آب بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است.

خانه‌تکانی نوروزی و ضرورت مدیریت مصرف

در چنین شرایطی، همزمانی خانه‌تکانی‌های نوروزی با کاهش ذخایر برخی سدهای مهم، ضرورت مصرف مسئولانه آب را دوچندان می‌کند، چرا که بر اساس آمارهای موجود خانه تکانی تا 20 درصد مصرف آب را افزایش می دهد. شست‌وشوی فرش‌ها، حیاط، ماشین و نما با آب شرب و استفاده بی‌رویه از آب شرب خانگی می‌تواند فشار مضاعفی بر شبکه تأمین وارد کند.

کارشناسان حوزه آب تأکید می‌کنند شهروندان می‌توانند با واگذاری شست‌وشوی فرش، ماشین و اقلام حجیم به واحدهای صنعتی دارای سیستم بازچرخانی آب، استفاده از سطل به جای شلنگ برای شست‌وشو، پرهیز از شست‌وشوی غیرضروری معابر و روشن نکردن ماشین لباسشویی و ظرفشویی با ظرفیت کم، سهم مؤثری در کاهش مصرف داشته باشند.

همچنین بهره‌گیری از تجهیزات کاهنده مصرف نظیر سردوش‌های کم‌مصرف، شیرآلات اهرمی و کاهنده و فلاش‌تانک‌های دومرحله‌ای می‌تواند در کاهش مصرف آب شهری نقش قابل توجهی ایفا کند.

در شرایط کنونی، مدیریت مصرف یک انتخاب نیست بلکه ضرورتی ملی است. همراهی مردم با پویش‌های «نصفش کنیم» و «آب را دریابیم» می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در افزایش تاب‌آوری شبکه تأمین آب کشور داشته باشد. کاهش حتی ۱۰ درصدی مصرف در بخش خانگی، میلیون‌ها مترمکعب صرفه‌جویی ایجاد کرده و به حفظ ذخایر سدها کمک می‌کند.

امروز بیش از هر زمان دیگر، رفتار مسئولانه هر شهروند در مصرف آب مستقیماً بر پایداری تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت اثرگذار است. خانه‌تکانی نوروزی می‌تواند با رعایت اصول صرفه‌جویی، به سنتی همراه با مسئولیت‌پذیری تبدیل شود؛ چرا که امنیت آبی، پایه امنیت غذایی، سلامت و توسعه پایدار کشور به شمار می‌رود.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
تعامل با جوامع محلی؛ محور توسعه پایدار در صنعت مس
آغاز پایش و مبارزه با آفت شپشک سیاه زیتون در باغات طارم
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۸ اسفند ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۸ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
آموزش و پرورش حیاتی‌ترین حوزه کشور
رعایت ایمنی در محیط زندگی تدبیری برای حفظ سلامت مردان
رشد ۱۵ درصدی تولید فولاد ایران در ژانویه ۲۰۲۶
اهدای زمین به مدال‌آوران ورزشی در هوراند
هشدار صریح سخنگوی ارشد نیرو‌های مسلح به آمریکا
افزایش غلظت غبار در سمنان
صندوق‌های حمایت از کشاورزی زنان گامی موثر در توسعه مشارکت اقتصادی
رسیدگی به درخواست ۳۲ مراجعه‌کننده در دیدار مردمی دادستان مرکز خوزستان
دیدار سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در لبنان با وزیر امور خارجه
اوقات شرعی اهواز، ۸ اسفند ۱۴۰۴
تأکید بر رفع تعهدات ارزی و تقویت انگیزه‌های صادراتی در استان قم
عراقچی: مذاکرات پیشرفت خوبی داشت
دعای هر روز و روز نهم ماه مبارک رمضان
رویداد ایران جان رویدادی برای معرفی ظرفیت‌های معدنی کهگیلویه و بویراحمد
بسته خبر‌های کوتاه ۷ اسفند چهارمحال و بختیاری در یک نگاه
برد تراکتور مقابل گل‌گهر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
وقفه در مذاکرات ژنو؛ ادامه گفت‌و‌گو‌ها از ساعاتی دیگر
عمان: مذاکره‌کنندگان به راه‌حل‌های نوآورانه نزدیک شدند
پایان دور سوم گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا در ژنو
دعای هر روز و روز هشتم ماه مبارک رمضان
نمایندگان ایران طلایی شدند
بقایی: دو هیئت‌ نیاز داشتند با پایتخت‌ها مشورت کنند
فراخوان سومین رویداد ملی فناورانه میکروالکترونیک
کاهش دما در استان یزد
میلیون‌ها ربات در خدمت عملیات رسانه‌ای غرب
برپایی محفل انس با قرآن کریم در شهر بهمن
منافع و آرمان‌های ملی، خط قرمز مشترک همه ما است
آغاز بکار اتوبوس ویژه بانوان
پخش زنده دیدار تراکتور و گل گهر از شبکه ورزش
هشدار نارنجی هواشناسی برای مناطق شمال غرب کشور
عراقچی: مذاکرات پیشرفت خوبی داشت
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۸ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)
ثبت درخواست‌های مردم مازندران از رئیس‌جمهور از طریق سامانه سامد  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
تأکید اژه ای بر تسریع رسیدگی به پرونده‌های اغتشاشات  (۱ نظر)
ونس: رئیس جمهور آمریکا خواهان حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران است  (۱ نظر)
مهلت ۵ روزه برای ترخیص کالا‌های اساسی ابلاغ شد  (۱ نظر)