• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۱۷۱۸۰
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۳
اجتماعی » محیط زیست
بندپی مطرح کرد:

مرگ سالانه بیش از ۵۸ هزار نفر به علت آلودگی هوا

رئیس مرکز تغییر اقلیم دانشگاه شهید بهشتی گفت: اجرای کامل قانون هوای پاک، توسعه حمل‌ونقل برقی و هماهنگی جدی میان دستگاه‌ها تنها راهکار عبور از بحران مزمن آلودگی هوا است.

مرگ سالانه بیش از ۵۸ هزار نفر به علت آلودگی هوا

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، انوشیروان محسنی بندپی در کنفرانس بین‌المللی مدیریت آلودگی هوا با استناد به گزارش‌های جهانی گفت: آلودگی هوا سهم قابل توجهی در بروز بیماری‌ها و مرگ‌ومیر دارد و در ایران نیز بخش عمده‌ای از بیماری‌ها به آلودگی هوا مرتبط است.

محسنی‌بندپی با بیان اینکه طبق اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در سال ۱۴۰۳ حدود ۵۸ هزار و ۷۵۰ مورد مرگ منتسب به آلودگی هوا ثبت شده است، تصریح کرد: بیش از ۹۵ درصد این مرگ‌ها ناشی از ذرات معلق به‌ویژه PM۲.۵ بوده و سهم آلاینده‌هایی مانند اُزن بسیار کمتر است.

وی ادامه داد: مطالعات انجام‌شده در مراکز تحقیقاتی نشان می‌دهد میان مواجهه با ذرات معلق و بروز بیماری‌های قلبی و تنفسی و برخی اختلالات عصبی از جمله طیف اوتیسم، ارتباط معناداری وجود دارد.

قانون هوای پاک؛ مترقی، اما با اجرای ناقص

محسنی‌بندپی با اشاره به تصویب قانون هوای پاک در سال ۱۳۹۶ گفت: این قانون در ۲۹ ماده و ۳۹ تبصره و با مشارکت ۲۳ دستگاه اجرایی تدوین شده و یکی از مترقی‌ترین قوانین کشور در حوزه محیط زیست است، اما در اجرا با چالش‌هایی روبه‌رو بوده‌ایم.

وی چهار محور اصلی این قانون را کنترل منابع ثابت آلاینده مانند صنایع و نیروگاه‌ها، کنترل منابع متحرک شامل خودرو‌ها و حمل‌ونقل، ارتقای استاندارد سوخت و خودرو و همچنین ایجاد هماهنگی و نظارت ملی میان دستگاه‌ها برشمرد و افزود: ضعف در همکاری بین‌بخشی موجب شده بخشی از اهداف قانون محقق نشود.

سهم بالای منابع متحرک در آلودگی هوا

رئیس کنفرانس بین‌المللی مدیریت آلودگی هوا با اشاره به سهم منابع انتشار گفت: حدود ۵۹ درصد آلاینده‌های هوا ناشی از منابع متحرک است که به فرسودگی ناوگان حمل‌ونقل و کیفیت سوخت بازمی‌گردد. صنایع حدود ۲۴ درصد، تولید انرژی نزدیک به ۱۰ درصد و بخش‌های تجاری و خانگی نیز سهم کمتری دارند.

وی تأکید کرد: استانداردسازی خودرو‌ها و سوخت می‌تواند علاوه بر کاهش مرگ‌ومیر ناشی از آلودگی هوا، در کاهش تلفات جاده‌ای نیز مؤثر باشد.

چالش‌های پیش‌رو

محسنی‌بندپی ناهمخوانی سرعت نوسازی با فرسودگی ناوگان، شکاف اجرایی در قوانین، ناترازی انرژی، تمرکز بر راهکار‌های مقطعی، عقب‌ماندگی فنی در کنترل انتشار و مدیریت نشدن کانون‌های گرد و غبار را از مهم‌ترین چالش‌های موجود دانست.

وی با اشاره به آسیب‌پذیری برخی استان‌ها در برابر گرد و غبار و تغییرات اقلیمی افزود: مدیریت کانون‌های داخلی گرد و غبار به‌ویژه در استان‌هایی مانند سیستان و بلوچستان نیازمند توجه جدی است.

سلامت؛ اولویت نخست سیاست‌گذاری

محسنی‌بندپی با تأکید بر اینکه «سلامت نعمتی الهی است و قابل جایگزینی نیست»، گفت: در سایر حوزه‌ها می‌توان صرفه‌جویی کرد، اما در حوزه سلامت هیچ‌گونه تأخیر و کم‌توجهی قابل قبول نیست و کمبود منابع نمی‌تواند توجیهی برای بی‌توجهی به مسائل زیست‌محیطی باشد.

وی خواستار تغییر رویکرد از توسعه‌محوری صرف به سمت توسعه زیرساخت‌های پاک، حمل‌ونقل سلامت‌محور، توسعه مترو و ناوگان برقی و گذار تدریجی از سوخت‌های فسیلی به انرژی‌های پاک شد.

نقش جامعه و رسانه‌ها

رئیس مرکز تغییر اقلیم دانشگاه شهید بهشتی تأکید کرد: گذر از نگاه صرفاً فنی و مهندسی به رویکرد سلامت‌محور، تقویت سازمان‌های مردم‌نهاد محیط زیستی، مطالبه‌گری آگاهانه جامعه و شفافیت در پایش و گزارش‌دهی، از ارکان اصلی بهبود کیفیت هواست.

محسنی‌بندپی در پایان گفت: آلودگی هوا در ایران مسئله‌ای ساختاری، مزمن و بین‌بخشی است و اگر امروز برای اجرای کامل قانون و هم‌افزایی میان دستگاه‌ها اقدام نکنیم، در آینده با هزینه‌های به‌مراتب سنگین‌تری در حوزه سلامت و اقتصاد روبه‌رو خواهیم شد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مهر و موم کلینیک زیبایی متخلف در صومعه‌سرا
کلاس‌های دانشگاه علم و فرهنگ تا پایان اسفند مجازی شد
برنامه‌ریزی برای استقرار نظام رتبه‌بندی کیفی مشاغل خانگی
افت فشار یا قطعی آب فردا سه شنبه ۵ اسفند در برخی مناطق قم
کشف گوشت‌های بدون مجوز در رودبار
بازگشت یک میلیارد و ۵۷۰ میلیون وجه کلاهبرداری شده به حساب مالباخته
مهلت استفاده از کالابرگ الکترونيکي دی ماه تا پایان فروردین 1405
ورود سامانه بارشی به سمنان از فردا
عزم ملی برای بازسازی بازار سوخته رشت
تخصیص اعتبار بیش از ۷۰ درصد مصوبات استانی کرمانشاه در سال ۱۴۰۴
بسته خبر‌های کوتاه ۴ اسفند ۱۴۰۴
هفته پایانی لیگ تکواندوی پسران رشت
کشف و ضبط بیش از ۲۰۰ کیلوگرم انواع مواد مخدر در مهاباد
برپایی محفل نورانی انس با قرآن
استقبال البرز نشینان از نمایشگاه قرآن
هفته شانزدهم لیگ برتر هندبال؛ فرازبام از پسِ مس برنیامد
روند آموزش و به‌کارگیری سگ‌های موادیاب
مزایای شخم زمستانه در گیلان
هشدار مدیریت بحران درباره احتمال افزایش آلودگی هوا در مرکز استان
جشن تکلیف ۸۰۰ دانش آموز دختر چهارباغی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
هواشناسی اردبیل در مورد سامانه بارشی زودگذر هشدار داد
افزایش ۲۸ درصدی تعداد داوطلبان انتخابات شورا‌ها
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۴ اسفند ماه ۱۴۰۴
پزشکیان: مذاکرات اخیر شامل پیشنهاد عملی و امیدوارکننده‌ بود
تصویب پیش‌نویس آیین‌نامه حذف چهار صفر از پول ملی
بقائی: ادعای توافق موقت ایران و آمریکا؛ بی مبناست
المپیک زمستانی ۲۰۲۶
تقویم و اوقات شرعی دوشنبه ۴ اسفند ۱۴۰۴ به افق قم
واردات خودرو در منطقه آزاد اردبیل به شرکت‌های خصوصی واگذار می‌شود
هوای اصفهان در دو منطقه و سه شهر قرمز
بارش پراکنده و وزش باد شدید در برخی استان‌ها
حضور ناوشکن دنا در مرحله آغازین رزمایش میلان ۲۰۲۶ هند
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و عمان
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند  (۸ نظر)
ویتکاف: ترامپ از تسلیم نشدن ایرانی‌ها متعجب است  (۶ نظر)
سردار اسدی: حضور ناوهواپیمابر در منطقه تبلیغاتی است  (۲ نظر)
احتمال موافقت آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم در عربستان  (۱ نظر)
عراقچی: احتمالا پنجشنبه با ویتکاف در ژنو دیدار می‌کنم  (۱ نظر)
پاکستان رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد  (۱ نظر)
پایان پرونده‌های تکراری فروش ملک در قم  (۱ نظر)
کشف ۱۶۵ قبضه سلاح جنگی در مرز‌ها  (۱ نظر)
لیدر اغتشاشات فردیس دستگیر شد  (۱ نظر)
بودجه ۱۴۰۵ و وعده عدالت مالیاتی؛ آیا جلوی فرار شرکت‌های بزرگ گرفته می‌شود؟  (۱ نظر)
سرریز شدن آب سد گاران  (۱ نظر)
حضور جوانان در راهیان نور افزایش چشمگیری داشته است  (۱ نظر)
تسلیم نشدن ایرانی‌ها  (۱ نظر)
نتایج بررسی صلاحیت‌ داوطلبان انتخابات شورا‌ها درهمدان  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)