• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۰۴۰۴۵
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۸
اقتصادی » آب و انرژی

نقش سد‌ها در عصر تغییر اقلیم، از ابزار ذخیره‌سازی، تا ستون حفظ امنیت آبی کشور

تغییر الگوی بارش‌ها، افزایش شدت سیلاب‌ها و ادامه خشکسالی‌های پیاپی، نقش سد‌ها را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های تاب‌آوری اقلیمی کشور برجسته‌تر از گذشته کرده است؛ زیرساخت‌هایی که در ماه‌های اخیر، کارکرد حیاتی خود را در مهار سیلاب، ذخیره‌سازی آب و کاهش خسارات به‌خوبی نشان داده‌اند.

*** نقش سدها ابزار ذخیره‌سازی تا ستون حفظ امنیت آبی کشور

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بارش‌های قابل‌توجه آبان و آذرماه سال جاری، اگرچه در بسیاری از مناطق جنوبی کشور به‌صورت رگباری و کوتاه‌مدت رخ داد، اما حجم بالای روان‌آب ناشی از این سامانه‌ها، بار دیگر اهمیت زیرساخت‌های ذخیره و تنظیم آب را در اقلیم خشک و ناپایدار ایران نمایان ساخت. دبی برخی رودخانه‌های جنوب کشور در این دوره به بیش از ۲ هزار مترمکعب بر ثانیه رسید و رودخانه‌هایی که در سال‌های اخیر عمدتاً خشک یا کم‌آب بودند، در آستانه طغیان قرار گرفتند؛ رخدادی که بدون وجود سد‌ها می‌توانست خسارات گسترده‌ای به مناطق پایین‌دست وارد کند.

سیلاب و خشکسالی؛ دو روی یک سکه اقلیمی

بر اساس آمار‌های ارائه‌شده، سیلاب حدود ۶۰ درصد از خسارات ناشی از بلایای طبیعی در جهان را به خود اختصاص می‌دهد و ایران در دهه گذشته، به‌طور متوسط هر سال با ۶۰ سیلاب مواجه بوده است. خسارات سالانه سیلاب‌ها بالغ بر ۵۷۰۰ میلیارد ریال و تلفات انسانی آن حدود ۲۰۰ نفر برآورد می‌شود؛ آماری که به گفته کارشناسان، در صورت نبود سد‌های در حال بهره‌برداری، می‌توانست ابعاد به‌مراتب گسترده‌تری داشته باشد.

نمونه‌هایی مانند عملکرد سد گلستان در سیلاب‌های سال‌های ۸۰ و ۸۱ یا نقش سد‌های کرمان در تنظیم صد‌ها میلیون مترمکعب جریان سیلابی، مؤید این واقعیت است که سد‌ها نه‌تنها ابزار ذخیره‌سازی، بلکه سپری در برابر بحران‌های انسانی و اقتصادی هستند.

تغییر اقلیم در ایران صرفاً به معنای کاهش میانگین بارش سالانه نیست، بلکه بیش از هر چیز، به‌هم‌ریختگی الگو‌های زمانی و مکانی نزولات جوی را به‌دنبال داشته است؛ وضعیتی که مدیریت منابع آب را از یک مسئله فنی، به چالشی چندبعدی و راهبردی تبدیل کرده است. در چنین شرایطی، سد‌ها دیگر تنها سازه‌هایی برای ذخیره آب محسوب نمی‌شوند، بلکه به‌عنوان یکی از ابزار‌های کلیدی افزایش تاب‌آوری اقلیمی، نقش تعیین‌کننده‌ای در کاهش آسیب‌پذیری کشور در برابر نوسانات شدید هیدرولوژیکی ایفا می‌کنند.

بر اساس تحلیل‌های اقلیمی، بارش‌ها در بسیاری از حوضه‌های آبریز کشور از حالت یکنواخت و تدریجی خارج شده و به سمت بارش‌های کوتاه‌مدت، اما پرشدت سوق پیدا کرده‌اند؛ پدیده‌ای که اگرچه ممکن است در آمار سالانه به‌عنوان «بارش نرمال» ثبت شود، اما در عمل، فرصت بهره‌برداری مؤثر از منابع آبی را به‌شدت کاهش می‌دهد. در چنین وضعیتی، نبود ظرفیت‌های ذخیره‌سازی مناسب به معنای از دست رفتن بخش قابل توجهی از منابع آب و تشدید تنش آبی در دوره‌های بعدی خشکسالی خواهد بود.

سدها؛ یکی از اجزای غیرقابل جایگزین در زنجیره مدیریت منابع آب

محمدرضا کاویان‌پور، رئیس مؤسسه تحقیقات آب، در گفت‌و‌گو با شبکه خبری آب ایران، در این باره با اشاره به تغییر بنیادین در ماهیت بارش‌ها در ایران تأکید می‌کند: در شرایط کنونی، اتکای صرف به شاخص‌های سنتی مانند مجموع بارش سالانه، نمی‌تواند تصویر دقیقی از وضعیت منابع آب ارائه دهد. ممکن است یک سال از نظر آماری خشک تلقی نشود، اما به دلیل تمرکز زمانی و مکانی بارش‌ها، عملاً ذخیره مؤثری برای مصارف شرب، کشاورزی و محیط‌زیست شکل نگیرد.

به گفته کاویان‌پور، در شرایط تغییر اقلیم، مسئله اصلی فقط میزان بارش نیست، بلکه قابلیت مدیریت آن است. سد‌ها این امکان را فراهم می‌کنند که بارش‌های ناپایدار و کوتاه‌مدت، به منابع قابل برنامه‌ریزی تبدیل شوند و همین ویژگی، نقش آنها را در افزایش تاب‌آوری اقلیمی برجسته می‌کند.

این اظهارات نشان می‌دهد که مسئله اصلی، صرفاً «میزان بارش» نیست، بلکه «قابلیت مدیریت و ذخیره‌سازی» آن است؛ موضوعی که سد‌ها را به یکی از اجزای غیرقابل جایگزین در زنجیره مدیریت منابع آب تبدیل می‌کند. در واقع، سد‌ها امکان تبدیل بارش‌های ناپایدار و لحظه‌ای به منابع پایدار و قابل برنامه‌ریزی را فراهم می‌کنند و از این منظر، نقشی فراتر از یک سازه مهندسی ساده دارند.

نقش بی‌بدیل سد‌های جنوب و جنوب شرق کشور در تاب‌آوری منابع آب

بارش‌های اخیر در جنوب و جنوب‌شرق کشور، بار دیگر ماهیت دوگانه پدیده‌های اقلیمی در ایران را آشکار کرد؛ جایی که یک سامانه بارشی می‌تواند هم‌زمان منشأ حیات و تهدیدی جدی برای زیرساخت‌ها و سکونتگاه‌های انسانی باشد. در این میان، سد‌های موجود در استان‌های جنوبی نقش تعیین‌کننده‌ای در تبدیل یک بحران بالقوه به فرصتی برای مدیریت منابع آب ایفا کردند؛ نقشی که بدون وجود این سازه‌ها، پیامد‌های انسانی، اقتصادی و زیست‌محیطی سیلاب‌ها می‌توانست به‌مراتب گسترده‌تر باشد.

به طور مثال، سد استقلال میناب در استان هرمزگان با ظرفیت ۲۴۰ میلیون مترمکعب، حدود ۱۷۵ میلیون مترمکعب آبگیری شد؛ رخدادی که پس از چهار سال خشکی، این سد را بار دیگر به مدار تأمین آب شرب بندرعباس بازگرداند.

سد شمیل ـ نیان نیز با ظرفیت ۹۸ میلیون مترمکعب به مرحله سرریز رسید و سد جگین سرریز شد؛ وضعیتی که نشان‌دهنده حجم بالای روان‌آب ورودی و در عین حال، ظرفیت مؤثر این سد‌ها در کاهش دبی پیک سیلاب بود.

محمدحسین منتظریون معاون حفاظت و بهره‌برداری حوضه‌های آبریز جنوبی در این خصوص به خبرنگار شبکه خبری آب ایران گفت: سد‌های جنوب کشور دو کارکرد اساسی داشتند؛ اول با کاهش دبی پیک سیلاب از شدت و قدرت تخریب آن کاستند و دوم اینکه حجم عظیم آب را برای استفاده در دوران خشکی ذخیره کردند.

به گفته منتظریون، در سیلاب‌های بزرگ با دوره بازگشت بالا، سازه‌های کوچک آبخیزداری و تغذیه مصنوعی به‌تنهایی پاسخگو نیستند و تنها سد است که می‌تواند نقش مؤثر ایفا کند.

سد کهیر؛ نمونه‌ای عینی از پیوند مهار سیلاب و تأمین پایدار آب شرب

در استان سیستان و بلوچستان، سد کهیر به‌عنوان یکی از مصادیق روشن این کارکرد دوگانه، نقش کلیدی در مهار سیلاب و تأمین آب شرب ایفا کرده است. طی دو توده بارشی اخیر، ورود ۱۲۷ میلیون مترمکعب آب به این سد، حجم ذخیره آن را به ۲۲۰ میلیون مترمکعب رسانده؛ رقمی که نیاز سالانه آب شرب منطقه را به‌طور کامل پوشش می‌دهد.

این ذخیره‌سازی علاوه بر حفاظت از جان و مال مردم در برابر سیلاب‌های مخرب اسفند ۱۴۰۲ و فروردین ۱۴۰۳، پشتوانه‌ای راهبردی برای عبور از تنش آبی و تقویت امنیت غذایی در پایین‌دست سد فراهم کرده است. اجرای پروژه‌های آبرسانی اضطراری به حدود ۴۰ روستا، آبرسانی به شهر‌های مهرستان، سیب، سوران و هیدوچ، و پیشرفت ۸۰ درصدی تصفیه‌خانه سد کهیر، بخشی از دستاورد‌های عملی این طرح به‌شمار می‌رود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افتتاح طرح‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران به مناسبت دهه فجر
سایه استعمار
نشست هم اندیشی مدیرکل صداوسیما و دانشجویان
ثبت‌نام داوطلبان انتخابات شورا‌های اسلامی روستا‌ها از ۲۴ بهمن‌ماه
تنباکو‌های فاقد مجوز دود نشدند
سفر معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر به اندونزی
اجرای طرحهای تغذیه مصنوعی در دشت های کهگیلویه
رزمایش خودرویی اورژانس اجتماعی در بوشهر
توقیف محموله فیوز برق قاچاق در قروه
بررسی وضعیت آب و هوای کشور ۱۴۰۴/۱۱/۲۰
برگزاری جشنواره ملی سدرا در اصفهان
وزش باد شدید در لرستان
حزب‌الله جنایات جدید رژیم صهیونیستی علیه لبنان را محکوم کرد
رونق اقتصادی بندرعباس با افتتاح مجتمع گردشگری روستای سرخون
جشن دختران انقلاب در شاهرود
صعود یک پله‌ای شهرداری گرگان در لیگ برتر بسکتبال
دعوت سازمان بسیج مستضعفین برای حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن
دستگيري عاملان تخريب تمثال امام جمعه فقید جهرم
آذربایجان‌غربی؛ رتبه نخست تولید آبزیان در میان استان‌های غیر ساحلی
ثبت ملی لیالستان لاهیجان به‌عنوان «روستای ملی بامبوبافی ایران»
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید
تاریخ جدید ارائه گواهی صادرات کاتد مس اعلام شد
هشدار نارنجی بارندگی در برخی مناطق کشور، برای امروز
بارش برف و باران در ۲۶ استان کشور و انسداد ۷ محور مواصلاتی
محیط زیست اصفهان زیر بار سنگین توسعه
جمعیت هلال احمر و کمیته امداد تفاهم نامه امضا کردند
آغاز ساخت ۲۱ هزار مسکن ملی در زنجان
برگزاری تحلیف قضات دستگاه قضائی در حرم امام خمینی
رئیس قوه قضائیه وارد اراک شد
چمران: استقبال از ثبت نام در انتخابات شورا مطلوب بوده است
تصادف مرگبار خودروی پراید با کامیون
عزم دستگاه قضا برای مقابله با فساد قاطع است
تعطیلی پایانه مسافربری غرب تهران به مناسبت یوم‌الله ۲۲ بهمن
بهره برداری از سامانه هوشمند ثبت سرعت متوسط
هوای تهران ناسالم برای گروه‌های حساس
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید  (۱ نظر)
۱۰۴ مرکز آماده خرید و دریافت گندم از کشاورزان خوزستان  (۱ نظر)
بازداشت ۱۱ عضو گروهک تروریستی پژاک در استان کرمانشاه  (۱ نظر)
ارز ترجیحی حذف نشده و به سبد کالای خانوار رفته است  (۱ نظر)
لاوروف: پرونده اپستین چهره شیطانی غرب را برملا کرد  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
افتتاح طرحهای دهه فجر در استان کرمان  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)