پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با تاکید بر ضرورت تقویت حکمرانی مبتنی بر داده گفت: میتوان ناترازی انرژی را از طریق اتصال دادهها و محاسبه مصرف واقعی افراد کاهش داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، محمد محسن صدر، رئیس سازمان فناوری اطلاعات، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما با اشاره به اهمیت حکمرانی مبتنی بر داده تأکید کرد: یکی از مهمترین ابعاد حکمرانی خوب در سراسر دنیا، حکمرانی بر مبنای داده است. اگر بتوانیم این نوع حکمرانی را در کشور جاری کنیم، هم شفافیت ایجاد خواهد شد؛ هم مردم به سرویسهای با کیفیت دسترسی پیدا میکنند و هم میتوانیم از بروز فساد جلوگیری کنیم. همچنین بسیاری از اضافهکاریهایی که در دستگاههای مختلف رخ میدهد، حذف خواهد شد.
صدر در پاسخ به سوالی درباره زیرساختهای قانونی این حوزه گفت: ما قوانین بسیار خوبی در کشور داریم. به عنوان مثال قانون «دوام» که در آن اتصال همه دستگاهها از طریق مرکز تبادل سازمان فناوری اطلاعات یا (GSP) دولت را مصوب کردند؛ این اتفاق باید سالها پیش رقم میخورد. البته در این سالها اقدامات مثبتی انجام شده، اما این قانون هنوز بهطور کامل به سرانجام نرسیده است.
او افزود: در این قانون به وضوح آمده است که باید نسخهای از پایگاههای داده حیاتی نزد سازمان فناوری اطلاعات نگهداری شود.
صدر با اشاره به نقش چندگانه سازمان فناوری اطلاعات در این مسیر گفت: این سازمان مسئولیت اصلی در حوزه حکمرانی داده را برعهده دارد و باید مرکز تبادل دولت یا (GSP) را توسعه دهد. فلسفه (GSP) این است که ارتباط میان دستگاهها باید بر اساس یک استاندارد یا پروتکل واحد برقرار شود. دستگاههای سرویس دهنده باید تکلیف خودشان را بدانند؛ زمانی که دستگاهها بین خودشان پروتکل تنظیم میکنند، هم امنیت کاهش پیدا میکند و هم امکان رصد قطعی و وصلی وضعیت سرویسها کمتر میشود.
او ادامه داد: مرکز تبادل دولت با همین نگاه راه افتاده است. هرچند گامهای مثبتی برداشته شده، اما باید تکمیل شود؛ اینکه سرویس دستگاهها به یکدیگر متصل شود، دستگاهها خدمات بین شان را از طریق «ای پی آی» ارائه کنند. ما بحث پنجره واحد خدمات دولت هوشمند را هم داریم، یعنی خیالمان راحت میشود که سرویسها حتما متصل هستند، دستگاهها قطع نیستند و پایگاهها به خوبی عمل میکنند. مردم برای دسترسی به اینها باید از طریق پنجره واحد خدمات دولت هوشمند احراز هویت شوند که بیش از ۶۲ میلیون کاربر در آن ثبت شدهاند و در روزهای مختلف از دستگاههای مختلف خدمات دریافت میکنند.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات در پاسخ به سوالی درباره اهمیت اتصال سرویسها گفت: یکی از کارکردهای مهم این اتصال، ارزیابی و رصد عملکرد دستگاههای اجرایی است؛ مثلا اینکه دستگاههای دولتی به خوبی ارائه خدمت میکنند یا خیر؟ نکته مهمتر، اما شفافسازی است. مثلاً در حوزه مالیات، گمرک، خدمات دستگاههای مختلف مثل تأمین اجتماعی، آموزش و پرورش و سایر حوزهها، اگر دادهها به یکدیگر متصل شوند، میتوان داشبوردهای واحدی ایجاد کرد که مبنای تصمیمگیریهای درست باشند. چون وقتی دادهها متصل باشند میتوان تقاطع گیری کرد.
او افزود: در موضوع رفع ناترازی انرژی، برنامه ملیای توسط وزارت ارتباطات ارائه شده است که بر همین اصل استوار است. اگر دادههای مربوط به مصرف انرژی مانند برق، گاز، آب و بنزین را با استفاده از کد ملی یا کد پستی تجمیع کنیم، میتوانیم مصرف واقعی را محاسبه کنیم و از طریق آگاهیسازی، مردم را به مدیریت مصرف تشویق کنیم. این اقدامات باعث صرفهجویی و کاهش ناترازی میشود. اگر ما دادهی درست و ارتباط درست بین دادههای دستگاهها بر قرار کنیم، حکمرانی داده را به خوبی نمیتوانیم ایجاد کنیم.
آقای صدر تصریح کرد: در حوزه داده یک حرکت رو به رشدی آغاز شده، اما باید سرعت انجام حرکتمان را خیلی سریعتر کنیم. بخشی از خلأهایی که ممکن است وجود داشته باشد یا احیاناً دستگاههایی که اتصالشان به درستی برقرار نیست یا سرویس خود را از طریق مرکز تبادل ارائه نمیدهند، باید هرچه سریعتر متصل شوند تا بتوانیم یک سرویس یکپارچه به مردم ارائه دهیم.
او افزود: در پس این سرویسهای یکپارچه، امکان اتصال میان سرویسهای دستگاهها نیز برقرار میشود و دیگر لازم نیست یک فرد برای دریافت یک خدمت به چند دستگاه مختلف مراجعه کند. از طریق همین اتصالات، میتوان از یک پنجره واحد یا یک برنامه جامع وارد شد و خدمت را یکجا دریافت کرد.
آقای صدر با تأکید بر اهمیت دادهها در توسعه هوش مصنوعی گفت: یکی از ابعاد اصلی توسعه هوش مصنوعی، داده است. ما باید مجموعه داده استاندارد در اختیار متخصصان قرار دهیم و زیرساختهای پردازشی مناسب را برای اجرای الگوریتمها فراهم کنیم تا به یک الگوریتم خاص برسند.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات تاکید کرد: اگر بتوانیم هم ارتباط میان دادهها را برقرار کنیم و هم این امکان را فراهم کنیم که دستگاهها دادههای خود را در اختیار بخشهای دانشبنیان و بخش خصوصی قرار دهند، آن هم با رعایت مسائل امنیتی، متخصصان ما میتوانند تحلیلهای مؤثری انجام دهند.
او افزود: این اقدام هم به خلق ثروت منجر میشود و هم بسیاری از مشکلات کشور را حل خواهد کرد.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش داده در اقتصاد دیجیتال اظهار داشت: هر زمان که از اقتصاد دیجیتال صحبت میکنیم، منظور پلتفرمها یا سکوهایی است که قرار است به مردم خدمات ارائه دهند؛ و این خدمات بر مبنای دادههایی است که درباره مردم بین این سکوها جریان دارد.
او افزود: برای اینکه مسیر این خدمات هموار شود، لازم است پلتفرمها در حوزههای مختلف مانند سفر، غذا، دارو و سایر حوزهها ابتدا به دادههایی درباره مردم و کسبوکارها دسترسی داشته باشند و ارتباط میان این دادهها برقرار شود تا بتوانند خدمترسانی کنند.
آقای صدر ادامه داد: هرچه در این حوزه عملکرد بهتری داشته باشیم، زیرساخت ارتباطی قویتری خواهیم داشت و تعداد کسبوکارهایی که میتوانند در این عرصه فعالیت کنند افزایش خواهد یافت؛ و این به رشد اقتصاد دیجیتال کمک خواهد کرد.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات در بخش پایانی این گفتگو تأکید کرد: اقتصاد دیجیتال دقیقاً به همین شکل (به کمک داده محوری) رشد میکند؛ همانطور که در تمام دنیا این مسیر در حال طی شدن است. البته در ایران هم رشد خوبی داشتهایم، اما باید با شتاب بیشتری در این مسیر حرکت کنیم.