پخش زنده
امروز: -
قطع مصرف و نخوردن لبنیات در افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز فوایدی را برای آنها به همراه دارد، همچنین پس از نخوردن لبنیات تغییراتی در بدن رخ میدهد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان،️ ️انواع لبنیات بسیار خوشمزه هستند و کسی نمیتواند آن را انکار کند، اما سوالی که پیش میآید این است که در صورت عدم تحمل لاکتوز، نخوردن لبنیات چه تاثیری بر بدن میگذارد؟
عدم تحمل لاکتوز چیست؟
افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند؛ آنزیم لاکتاز که مسئول تجزیه لاکتوز (قند موجود در شیر) به گلوکز و گالاکتوز است را تولید نمیکنند. این بدان معناست که به جای اینکه لاکتوز توسط بدن پردازش یا جذب شود مستقیما به روده بزرگ منتقل میشود و میتواند علائمی مانند نفخ، گرفتگی، اسهال و گاز معده را ایجاد کند. بیشتر افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، مبتلا به عدم تحمل اولیه لاکتوز هستند بدان معنا که قادر به هضم لاکتوز در بعضی مراحل مثلا در دوران نوزادی و کودکی بودهاند، اما پس از مصرف لبنیات، ناگهان ناراحتی گوارشی را تجربه کردند. بر اساس مطالعهای که انجام شد، حدود ۴.۷ میلیون بزرگسال به شیر و ۲ میلیون نفر به تخم مرغ حساسیت دارند و این واکنش میتواند باعث کهیر، ناراحتی معده، استفراغ، مدفوع خونی و ... شود.
نحوه درمان عدم تحمل لاکتوز
چنانچه تردید دارید که مبتلا به آلرژی لبنیات هستید یا خیر میتوانید به یک متخصص آلرژی یا گوارش مراجعه کنید. یک رژیم محدود کننده که در آن حداکثر ۳ هفته از خوردن لبنیات خودداری میکنید، عدم تحمل لاکتوز را نشان میدهد (این کار باید همیشه تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه انجام شود). پس از این مدت میتوانید لبنیات را به مدت یک هفته دوباره مصرف کنید. اگر متوجه شوید که علائم بلافاصله برگشتند پس احتمالا حساس هستید و عدم تحمل لاکتوز دارید. البته نباید لبنیات را نادیده گرفت، زیرا شامل مواد مغذی مهمی مانند کلسیم، پروتئین، منیزیم و پروبیوتیک هستند. برای کسانی که میتوانند لبنیات مصرف کنند گزینه هایی، چون تخم مرغ محلی، ماست و پنیر کاتج به آنها در رسیدن به اهداف تغذیهای کمک میکند.
هر کسی که لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف کند باید منابع جایگزین این مواد مغذی اصلی را پیدا و مصرف کند. به عنوان مثال کلم پیچ و سیب زمینی شیرین منابع خوبی برای کلسیم هستند، مغزها نیز منیزیم را تامین میکنند. در حقیقت پزشکان توصیه میکنند فقط در صورت نیاز پزشکی لبنیات را از رژیم خود حذف کنید، زیرا در غیر این صورت، در معرض کمبود مواد مغذی قرار خواهید گرفت.
با این حال، اگر به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستید یا به لبنیات حساسیت دارید، منطقی است که آن را از رژیم خود حذف کنید. در ادامه، متخصصان تغذیه تغییراتی - مانند کاهش وزن و پوست درخشان و ... - که پس از حذف لبنیات از رژیم غذایی رخ میدهد را خاطر نشان کردهاند.تغییرات بدن بعد نخوردن لبنیات عبارتند از :
۱- درد و گاز معده، نفخ شکمی متوقف خواهد شد
وقتی بدن قادر به تجزیه لاکتوز نباشد، اسیدها و گازها در مجاری روده ایجاد میشوند و این موارد باعث گرفتگی معده، نفخ و گاز معده میشود. با قطع مصرف لبنیات باید انتظار داشته باشید که دیگر هیچ یک از این مشکلات را نداشته باشید.
۲- ممکن است کمی کاهش وزن داشته باشید
لاکتوز قند است و این میتواند در افزایش وزن نقش داشته باشد. با حذف لبنیات از رژیم غذایی؛ بزرگترین تفاوتی که مشاهده میکنید کاهش وزن خواهد بود. کاهش مصرف قند یکی از اولین اقدماتی است که بسیاری از افراد در جهت کاهش وزن انجام میدهند.
۳- اجابت مزاج به حالت طبیعی برمی گردد
یکی از علائم ناخوشایند عدم تحمل لاکتوز، اسهال است. این بدان دلیل رخ میدهد که عدم تحمل لاکتوز باعث افزایش مقدار آب روده بزرگ هنگام مصرف لبنیات میشود. پزشکان اظهار میدارند که با قطع مصرف لبنیات، مدفوع به حالت طبیعی خود برمی گردد. یبوست نیز میتواند از علائم عدم تحمل لبنیات باشد. اگرچه این مشکل به اندازه اسهال شایع نیست، اما باید انتظار داشته باشید که از یبوست نیز خلاص شوید، زیرا سیستم گوارش هضم بهتری داشته و دفع مدفوع راحتتر خواهد بود.
۴- سلامت کلی روده را بهبود میبخشد
برای افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند، شیر، پنیر و سایر محصولات لبنی با مواد افزودنی، میتوانند باعث التهاب و بی نظمی در باکتریهای روده شود. این مواد مصنوعی میتوانند باعث ایجاد حساسیتهای مختلف و همچنین رشد بیش از حد مخمر و التهاب دستگاه گوارش شوند که ممکن است منجر به خستگی، ناراحتی معده و حالت تهوع شود، اما حذف لبنیات میتواند به بهبود روده کمک کرده و با گذشت زمان دوباره باکتریهای سالم را ایجاد کند.
۵- پوست میتواند ظاهر بهتری داشته باشد
بدن مواد زائد و سموم را به سه طریق ادرار، مدفوع و از طریق منافذ دفع میکند. اگر به لبنیات حساس هستید ممکن است این حساسیت از طریق پوست به صورت جوشهای سرسفید، بثورات و حتی اگزما ایجاد شود. برخی تحقیقات نشان میدهد که مصرف لبنیات با افزایش خطر ابتلا به آکنه در نوجوانان همراه است، اما این نیاز به مطالعات طولانیتر دارد.
۶- التهاب بدن کمتر خواهد شد
التهاب یک مسئله جدی است و میتواند بسیاری از مسائل مربوط به سلامتی مانند اختلال غده تیروئید یا درد مفاصل را ایجاد کند، اما حذف لبنیات میتواند التهاب را برای کسانی که به آن حساسیت دارند کاهش دهد. چنان چه نگران التهاب هستید، اما به لبنیات حساسیت ندارید، روشهای دیگری نیز برای کاهش آن وجود دارد.
گنجاندن ماهی یا مکمل روغن ماهی در رژیم غذایی یا خوردن غذاهای غنی از امگا-۳ مانند آووکادو، گردو و روغن میتواند به کاهش التهاب کمک کند؛ بنابراین علاوه بر پیروی از یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان، ورزش و مدیتیشن نیز میتواند به کاهش التهاب ناشی از استرس تان کمک کند.
۷- به درمان سر درد کمک میکند
ممکن است که محصولات لبنی عامل میگرن باشند بنابراین چنانچه در نمناک اشاره شده است، اگر استرس ندارید، خوب میخوابید و مصرف قهوه را محدود کردهاید، اما همچنان سردرد دارید ممکن است لازم باشد مصرف لبنیات را محدود کنید تا میگرن متوقف شود.
۸- ممکن است از لحاظ احساسی پایدارتر باشید
هورمونهای زیادی در لبنیات وجود دارد که ممکن است با هورمونهای موجود در بدن در تضاد باشد. وقتی این هورمونها با یکدیگر مداخله میکنند منجر به تغییرات خلقی میشود بنابراین اگر مصرف لبنیات را متوقف کنید در معرض تداخل این هورمونها قرار نمیگیرید و احتمالا از لحاظ عاطفی پایدارتر خواهید بود.
بی دلیل مصرف لبنیات را قطع نکنید
مصرف نکردن لبنیات برای همه توصیه نمیشود و چنانچه ابتدای مطلب هم عنوان شد برای افراد خاص که طبق تشخیص پزشک باید منابع دیگری را با لبنیات جایگزین کنند مناسب است. اگر شما جزو این دسته افراد نیستید با نخوردن شیر و فراوردهای لبنی ممکن است مواد مغذی ضروری را از دست بدهید. لبنیات فواید زیادی برای سلامتی دارند و سرشار از کلسیم، پروتئین و ویتامینهای D و B۱۲ هستند. دریافت این مواد مغذی در دوران کودکی و نوجوانی بسیار مهم است، اما اگر در بزرگسالی نیز دریافت نشود ممکن است به راحتی بیمار شوید؛ بنابراین اگر تصمیم به استفاده از جایگزین لبنیات دارید میتوانید ساردین، ماهی آزاد و شیرهای گیاهی را در رژیم خود بگنجانید.