پخش زنده
امروز: -
فرمانده نیروی دریایی ارتش با اشاره به مثلث راهبردی طلایی در دریاها که سه تنگه مالاکا، باب المندب و هرمز را شامل میشود، گفت: اگر امنیت و ایمنی این منطقه به خطر بیفتد آثار سو و نامناسب بر جامعه جهانی خواهد داشت. اگر هم خطایی صورت بگیرد ما و نیروی دریایی سپاه با اقتدار برخورد خواهیم کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دریادار شهرام ایرانی امشب در برنامه صف اول شبکه خبر با محوریت رزمایش آیونز ۲۰۲۴ گفت: آیونز به معنای نشست فرماندهان نیروهای دریایی حاشیه اقیانوس هند است که طبق اساسنامه و زیرساخت نرمافزاری آن متشکل از سه کمیته امنیت دریایی، اقدامات بشردوستانه و فناوری اطلاعات است.
مشروح این گفت و گو را در ادامه میخوانید:
سؤال: امیر لطفاً تعریفی از آیونز بفرمایید و اینکه بالاخره دقیقاً مأموریت آنها و مأموریت در این رزمایش چه بود؟
امیر دریادار ایرانی: آیونز مخفف ایندیا نوشن نیوار سینپوزیم است و یک نشست فرماندههای نیروهای دریایی حاشیه اقیانوس هند است. براساس اساسنامه آن و آن زیرساخت نرم افزاری آن سه کمیته دارد. کمیته امنیت دریایی، کمیته اقدامات بشردوستانه و کمیته فناوری اطلاعات. دو کمیته یعنی کمیته امنیت و کمیته اقدامات بشردوستانه مسئولیتش با افتخار با جمهوری اسلامی ایران است و به نیابت از مردم عزیز کشورمان و نیروهای مسلح پرافتخارمان با نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. براساس اساسنامه یک دوره فقط هر کشور میتواند این مسئله هر کمیته را عهده دار باشد. اما به دلیل نوع عملکرد جمهوری اسلامی ایران در دریاها به طور عام و خاص، یعنی عام امنیت برای کل منطقه و جهان، خاص برای کشتیرانی خودمان، این باعث شده است که ما الان سومین دوره را پشت سر گذاشته ایم و انشاءالله برای دوره چهارم این مسئولیت امنیتی را عهده دار میشویم که این مایه سربلندی کشور است با رای همه کشورهای عضو بدون استثناء، یعنی ما با اکثریت آراء نه، با تمام آراء عهده دار شده ایم. یک درخواست هم داشتیم، با توجه به ظرفیتی که دراختیار داریم، در اقدامات بشردوستانه هم نقش آفرینی داشته باشیم با توجه به اینکه گاهی در اقیانوس هند ما شاهد سونامی بوده ایم در گذشته یا به هر حال شناورها دچار مشکلاتی میشوند یا کشورهایی که عمدتاً جزیره هایشان مورد بحثهای طبیعی قرار میگیرند، مثل زلزله، آتش فشان و یا هر چیز دیگری، بتوانیم کمک رسانی داشته باشیم، آن هم با اکثریت آراء به دلیل اینکه ناو گروه ۸۶ با موفقیت انجام شده بود، پذیرفته شد و مسئولیت هر دو کمیته با نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران سپرده شد.
سؤال: جنابعالی اشاره فرمودید در این رزمایش یکسری اقدامات امنیتی برای کنترل و همچنین نظارت بر دریانوردی ایمن در اقیانوس هند انجام شد. آیا در این حوزه مشکلی داریم، مثلاً شهپادها را اشاره بفرمایید که اخیراً در این منطقه حاضر شده اند و شاید واژه شهپادها برای مخاطبان ما یک واژه جدیدی باشد، بفرمایید دقیقاً مخفف چه چیزی میشود؟
ایرانی: شهپادها مخفف شناورهای هدایت پذیر از راه دور است. شهبادها برخلاف پهپادها محدویت برای دریانوردی ایجاد میکنند؛ لذا در آبراههایی که کشتیرانی تعداد شناورهای غیرنظامی که حضور دارند و نقش اصلی را در اقتصاد جهانی ایفا میکنند، ترددشان زیاد است، حضور این شناورها قطعاً خطرآفرین است و امنیت و ایمنی دریانوردی را هر دو را تحت الشعاع قرار میدهد. وقتی این دو واژه میآید، مفهوم آن متصل میشود به محیط زیست دریایی که بسیار بسیار حائز اهمیت است. چون در خشکی اگر در حوزه محیط زیست روی خاک اتفاقی بیفتد، خیلی نشر پیدا نمیکند، اما در دریا اینگونه نیست. خیلی محدوده بسیار وسیعی را شامل خواهد شد و محدودیتهایی نه تنها فقط برای آبزیان ایجاد میشود، بلکه در حوزههای مطالعاتی، تحقیقاتی و حتی تفریحی و گردشگری، ایجاد میکند و باعث لطمهای زیادی در این بخش میشود؛ لذا این یگانها امروز از نظر ما تهدید بین المللی محسوب میشوند و اولین برخوردی هم که داشتیم با اقتدار از دریا اینها را جمع آوری کرده ایم، حتی آن کشور مربوط هم که با شناورهایی که در منطقه داشت و یگانهای پروازی آمد برای پس گرفتن آن، تا مجوز را از ستاد بالاتر نگرفتیم و به جامعه بین المللی اعلام نکردیم که این کار خطرناکی است و شروع و آغاز خطرناکی است در بحث دریانوردی، به آنها پس نداده ایم؛ لذا امروز ما نوع رفتار ما با شهپادها در دریا اینگونه خواهد بود، به ویژه در آبراه ها. این مثلثی هم که امروز در همین مجموعهای که پخش شد، این مثلث یک مثلث طلایی است امروز در سطح جهان از نظر اقتصادی، چون سه تنگه راهبردی را به همدیگر متصل میکند و حدود ۷۰ درصد از کشتیرانی جهان در همین منطقه دارد انجام میشود.
بیش از ۵۰ درصد گاز و ۶۰ درصد نفت در همین محدوده جابه جا میشود. شما ببینید اگر اینجا از نظر امنیت یا ایمنی به خطر بیفتد، چه آثار سوئی را بر جامعه جهانی خواهد داشت. امروز نقش جمهوری اسلامی ایران برای کشورهای منطقه به تنهایی نیست، آثار و پیامدهای آن مستقیماً به اقتصاد جهانی مرتبط است و مستقیماً به ایمنی دریانوردهای بین المللی مرتبط است. وقتی ما این را میگوییم مفهوم این است که مردمی پشت این هستند، یعنی خانوادههایی در اقصی نقاط جهان دارند. به همین دلیل هم ما تا الان سه بار از ما قدردانی شده است به خاطر نوع عملکردمان در برقراری امنیت. البته اگر در حوزه امنیتی و ایمنی هم خطایی صورت بگیرد، قطعاً هم ما و هم عزیزان ما در نیروی دریایی سپاه با اقتدار برخورد میکنند.
سؤال: تفاوت این رزمایش را نسبت به سایر رزمایشها بفرمایید. با رزمایش مرکب کمربند دریایی که در مشارکت با روسیه و چین شما برگزار کردید، بفرمایید وجه تمایز آن نسبت به آن رزمایش چه است؟
ایرانی: آن یک رزمایش مرکبی است که از ابتدا سه جانبه بوده است، اما امروز آن را هم ما با هماهنگی هر سه نیروی دریایی سه کشور، این امکان را فراهم کرده ایم که بقیهای که علاقه مند هستند بیایند. این بقیه شامل عزیزانی میشود مثل کشورهای عضو بریکس، مثل کشورهای عضو پیمان شانگهای، اینها در آینده شرکت خواهند کرد و همین طور کشورهای عضو آیونز یعنی میتوانند در آن رزمایش هم حضور پیدا کنند.
سؤال: الان امسال کدام کشورها هستند؟
ایرانی: امسال ما سه کشور که هستیم، چون سطح بالاتر رفته است، کشورهایی که جدید میآیند فقط در سطح دریایی حضور پیدا میکنند. تنوع امسال بیشتر است که در زمان خودش حتماً تقدیم و ارائه خواهد شد. تعداد کشورها حتماً بیشتر خواهد بود. ما در دو سال گذشته کشورهایی را بعنوان ناظر آوردیم و از نزدیک نوع فعالیت را مشاهده کردند که به کشورشان منتقل کنند و آماده شوند و بیایند. تفاوت اصلی که این دو با هم دارند اینکه در آنجا ما سه کشور بودیم و پنج سال طول کشید تا به یک زبان مشترکی رسیدیم. میشود گفت نقطه اوج ما در رزمایش کمربند امنیت دریایی، در سال گذشته، یک زبان مشترک بود، افزایش توناژ و افزایش تنوع و نوع تمرینات بود. تمرینها در آنجا با این رزمایش آیونز متفاوت است.
در آیونز ما ذیل این دو کمیته رزمایش مان را برگزار کردیم، یعنی کمیته امنیت و کمیته اقدامات بشردوستانه. در اینجا تعداد کشورها بیشتر بود، زبان مشترک اینجا را هم با ابداع جمهوری اسلامی ایران تهیه شده بود، کتاب آن ارسال شده بود، مطالعه کرده بودند، نقطه نظرات شان را داده بودند، همه کشورها، چون تعاملی است و در نهایت در دوره جدید که ریاست آن با کشور تایلند است، این به تصویب رسید که این رزمایش، چون کتاب را هم ما تهیه کردیم در جمهوری اسلامی ایران برگزار شود. وگرنه، چون تایلند ریاست را برعهده دارد، میتوانست تایلند برگزار کندف، اما ۲۰۲۴ قرار شد در ایران برگزار شود. تعداد کشورها اینجا بیشتر بود، رسیدن به اینکه مثلاً این بحث زبان مشترک یک مقداری با آن سه جانبهای که ما انجام میدهیم، متفاوت بود. بیشتر اینجا تمرکز در بحث امنیت و اقدامات بشردوستانه است، نوع تمرین ها، نوع هماهنگی ها، نوع گفتمان ها. این رزمایش یک نقطه قوتهایی داشت که مهمترین آن این بود، علی رغم اینکه اولین بار بود که برگزار میشد، اولین بار بود که کشور عمان حضور پیدا میکرد، اولین بار بود که کشور روسیه حضور پیدا میکرد در این بخش، اما همه عزیزان چه یگانهای پروازی، چه یگانهای شناور، مثل عزیزان ما در نیروی دریایی سپاه، همه مشارکت داشتند، یعنی برای هر کدام از اینها ما مأموریت تعیین کرده بودیم که اینها انتظار این را نداشتند و به نظر من یک نقطه قوت خیلی خوبی بود.
کشورهایی که به عنوان ناظر آمدند که بروند و آماده شوند در دور بعد یا رزمایش دیگری که انشاالله درپیش خواهیم داشت، حضور پیدا کنند، از این مسئله خیلی مشعوف بودند که یک نظم بسیار خوبی برقرار بود، این زبان مشترک برای آنها خیلی جالب و جاافتاده بود. یعنی نیازی به توضیح نبود، در یک جلسه عزیزان توجیح شدند و به دریا رفتند و همه به درستی هم عمل کردند یعنی همه نیروهای شرکت کننده هم میهمانان و هم میزبان همه شرکت کردند. ما دریابانی را هم داشتیم، سازمان بنادر هم داشتیم، اینها در اجرای این رزمایش نقش داشتند. در کمربند ما دیگر از سازمان بنادر و اینها استفاده نمیکنیم، بیشتر حوزه آنجا امنیت ویژه است و ایمنی ویژه در دریا است.
سؤال: درخصوص وضعیت ناوگروهها و برویم در حوزه تجهیزاتی بیشتر گفتگو کنیم. اما پیش از آن با توجه به اینکه شما در این سه هفته اخیر دو رزمایش را پشت سرهم برگزار کرده اید، یعنی صرفاً همین یک رزمایش بزرگ و موفقیت آمیزی که برگزار کردید، یک رزمایش قبلی هم داشتید که با کشور عمان امداد و نجات دریایی بود، درخصوص آن هم توضیح بفرمایید؟
ایرانی: ما در بخش دیپلماسی دفاعی، با کشورها توافقنامههای دوجانبه هم داریم. با کشورهای دوست، برادر و بسیار عزیز عمان و نیروی دریایی آن، از سالیان گذشته این رزمایش تعریف شده است، در غالب یک تفاهم نامه و به صورت دوسالانه است. یعنی جمهوری اسلامی ایران هر دو سال یکبار، هر سال انجام میشود، منتها یک فرمانده کار و میزبانی کار یک سال در عمان برگزار میشود و یک سال در ایران برگزار میشود. امسال میزبانی با کشور عمان بود که یک ناوگروه مشترکی از نیروی دریایی ارتش و نیروی دریایی سپاه درکنار همدیگر اعزام شدند، در آن تمرینها شرکت کردند. آن امداد و نجات تفاوت اش با اینجا این است که سطح آن از امروز متفاوت است، زبان مشترکی که آنجا استفاده میکنیم برای خود دو نیرو است، تمرینها متفاوتتر است با هر دو رزمایش دیگر و امسال هم با همکاری و توافق همدیگر، سطح آن را بالاتر برده بودیم، تمرکز ما بیشتر کشتیرانی دو کشور است و امنیتی که مرتبط میشود با سواحل دو کشور و آبهای سرزمینی و انحصاری اقتصادی هر دو کشور ایران و عمان.
سؤال: وضعیت ناوگروه ما در دریاهای آزاد، چطور است؟
ایرانی: این را عزیزان من در شناورهای تجاری و نفتکش باید بگویند. ناوگروه ما که دنای قهرمان امروز است، قبل از آن ناوشکن جماران بود که جماران مأموریتش در این حوزه تمام شد، آمد در رزمایش شرکت کرد با ناو سرفرماندهی که جای افتخار دارد. ناوشکن دنا جایگزین آن شد و در خلیج عدن و دریای سرخ مسئولیت اسکورت کشتیها را دارد و الحمدالله هم کشتیرانی ما و هم کشتیرانی کشورهای منطقه و کشورهای جهان که در امنیت کامل میآیند و تردد دارند و عبور و مرور دارند. الحمدالله مسئله امنیتی خاصی نداشته ایم، مورد خاصی نداشته ایم.
سؤال: یعنی تردد در خلیج عدن بدون مشکل انجام میشود؟
ایرانی: بله شناورها دارند تردد میکنند، عبور میکنند و میروند. حالا یک بخشی کشورهایی که از نظر ما کشور نیستند و پرچم آنها را قبول نداریم، یک بحث دیگری است. اما عامه اقتصاد جهانی الان در این منطقه امنیت و ایمنی شان برقرار و راحت میکنند.
سؤال: مورد خاصی هم در حوزههای مرتبط با نیروی دریایی امریکا و انگلیس در خلیج عدن نداشتیم که فرمودید ترددها هم بدون مشکل دارد انجام میشود؟
ایرانی: آنها در غالب یک گروههای رزمی تشکیل داده اند و ۵۷ کشور درکنار همدیگر هستند، ظرفیتهای همدیگر را استفاده میکنند، حضور دارند. اما وقتی که یک بحث امنیتی یا حمله دزدهای دریایی و اینها اتفاق میافتد، معمولاً آنها حتی کشتیهای خودشان را رها میکنند و خیلی به صحنه ورود نمیکنند، چون نگران هستند و میترسند، به مسئله ورود نمیکنند. عمدتاً ناوگروههایی مثل ما، روسیه و چین که آنجا مستقل حضور دارند، آنها این را پوشش میدهند. یعنی حضورشان بیشتر نمایشی شده است، خودشان هم میدانند و کاملاً هم غیر موجه است. امروز کشورهای منطقه همه این توانمندی را دارند، چه مستقل و چه در کنار هم که آیونز یک ظرفیتی را پیش آورده است و فراهم کرده است درکنار همدیگر، امنیت را برقرار میکنیم و انجام میدهیم، محدودیت و مشکلی هم وجود ندارد. بله اینها حضور دارند، ناوشکن دنا امروز رفته است و آنها را مورد شناسایی قرار داده است. چون ما نظارت میکنیم و مطمئن میشویم که آنها از آن محدودهای که دارند بالاتر نیایند و نزدیک به سواحل نشوند و رفتارشان هم رفتار منطقی باشد. ما میترسیم که آنها امنیت کشتیرانی ما را به خطر بیندازند، یعنی خیلی از دزدهای دریایی نگران نیستیم، عمدتاً نیستند، شاه دزدها را باید آنها را مهار و کنترل کنیم.
سؤال: وضعیت ناوگان جدیدمان به چه صورت است؟
ایرانی: ناوگان جدید ظرفیتهای خوبی آماده شده است، منتظر تدابیر ستادی هستیم که ابلاغ بفرمایند و در زمان خودش الحاق هایمان انجام شود.
سؤال: ناوشکن جدید ارتش که بالاخره خبرهای آن جسته و گریخته به گوش میرسد، چه زمانی رونمایی میشود و خاصه چه مأموریتهایی را برعهده خواهد داشت؟
ایرانی: مأموریت بسیار ویژه اش حوزههای جنگهای الکترونیکی و اطلاعاتی خواهد بود. دقیقاً در همین بحثهای هم دیپلماسی و هم تأمین امنیت دریایی در دریا حضور پیدا خواهد کرد. به محض اینکه عزیزان ما تدابیر ستادی ابلاغ شود، سلسله مراتب، الحاق آن انجام خواهد شد.
سوال: امیر ناوشکن سهند و یک افتخار بی نظیر برای نیروی دریایی اولین بار است که در کل جهان که یک ناوشکن از آب بیرون میآورند؟
ایرانی: این جا دست تک تک همرزمان عزیزمان را میبوسم که بدون آموزش خاصی این یک عملیات سالوج است اصطلاحا، ما هیچ آموزشی دراین حوزه نداده بودیم و تجربههای کوچکی که داشتیم کنار همدیگر گذاشتیم و افتخار بزرگی شد برای نظام و جامعه علمی و صنعتی کشور خیلیها روزهای اول پیش ما آمدند و ناامیدانه رفتند و گفتند امکان بازیابی نیست، فراموش کنید عزیزانی که درجه یک هستند در این حوزه در جمهوری اسلامی ایران، حتی از بیرون پیشنهاد آمد که آمادگی داریم، ما در را نبستیم، که کسی نمیداند و ما میدانیم، هر کس آمد استقبال کردیم و گوش کردیم حرفهایشان و برایشان فرصت فراهم کردیم فقط یک شرط بزرگ دارد و این که سالم بیاید بیرون، این شرط را هیچ کس نپذیرفت.
سوال: چند روز طول کشید؟
ایرانی: خوب است من این جا بگویم روزاول محرم این اتفاق برایمان افتاد، دقیقا روز عاشورا ده روزه کارمان تمام شد. به حرمت اباعبدالله کار را تعطیل کردیم و نماز ظهر عاشورا را ادا کردیم و آخرها و نزدیک اذان مغرب برگشتند در صحنه، اما شب و با نیت آقا و با رمز یازهرا، عذر میخواهم سلام الله علیها انجام شد با اقتدار و افتخار که لحظه غرور آفرین بود.
ما هر موقع یاد میکنیم آن لحظهها را، در این بخش آمده بود در تیرماه هرمزگان گرمای ۵۰ درجه در طول روز و فعالیتی سخت تماما فنی و حتی بحث علمی اش هم ماجرای خودش را داشت و همه اینها و همه بچهها هماهنگ بودند، ایدهای که میآمد و میرفت و خیلی سریع اجرایی میشد.
این اتفاق بزرگ افتاد و با دعای مردم عزیز و به ویژه خانواده معزز شهدا و مقام عظمی ولایت که همیشه مارا مورد حمایت قراردادند.
سوال: نداشتیم در کل جهان که ناوشکنی را سالم از آب بیرون بیاورند؟
ایرانی: این را نداشتیم ولی این جا شرایط بسیار ویژه بود، آب به اندازه کافی نداشتیم، حجم آبی که نیاز هست هر کاری با این واحد انجام دهید، یک جایی مورد چرخش شود و یک جایی از کنترل خارج شود. فضای بسیار محدودی بود، همه گفتند امکان ندارد تکه تکه نکنید.
سوال: در همه جهان تکه تکه میکنند.
ایرانی: بله زمان بر است تکه تکه در کمترین زمانی که خارجیها داده بودند دو ماه کاری البته که تا شش ماه و یک سال هم طول میکشید. لحظه که وارد حوزه شد لحظه غرور آفرینی بود برای کشورما.
سوال: الان وضعیت ناوشکن سهند که ازآب بیرون آمده است؟
ایرانی: سامانه هایش یک به یک سرویس میشود و در یک رزمایش حضور داشته باشد و پرتاب موشک داشته باشد و مردم عزیز خوشحال شوند.
سوال: تجهیزاتش چیست؟
ایرانی: ما عمده تجهیزات مکانیکی مورد خاصی برایش اتفاق نیافتاده بود، برای همین هزینه اش خیلی کم بوده است، درحوزه الکترونیکی همه آنها خدا روشکر سرعت جوانهای ما در حوزه علمی و دانش بنیانی بسیار زیاد است، گاهی میرسیم به آن سفارشی که دادیم، یک دفعه چندین آپشن دارد، زمان خودش را میطلبد.
این فرصت در سهند برای ما ایجاد شد، تجهیزات کاملا به روز، درهمه حوزهها، چه سطحی، چه زیرسطح، پدافند هوایی، سامانهها در درگیری همه به روز است، اژدرها به روز است، خود اژدر به روز شده است و در این فرصت توانستند در حوزه سوخت اژدر نوآوری داشته باشند که بسیار بی نظیر است.
سه کشور این ظرفیت را داشتند، البته خیلی با آن سه تا متفاوت است، چون ایرانی است، جنسش ساخت داخل است.
سوال: این ظرفیتها به سهند اضافه میشود؟
ایرانی: بله به سهند اضافه میشود.
سوال: ارتقای ویژهای سهند خواهد داشت؟
ایرانی: هم در سامانههای الکترونیکی و عازم شود به جده و در زیارت در مکه و مدینه حضور پیدا کنیم.
سوال: در گزارش ابتدایی برنامه اشاره شد به حضور نمایندههای عربستان سعودی در آیونس ۲۰۲۴ که موفقیت آمیز و بزرگ بود.
دیدگاه هایشان چه بود، نمایندگان وقتی این همه اقتدار و برنامه ریزی که خیلی مرتب و منظم که قابل تمجید و تحسین همه کشورهایی که حضور داشتند چه واکنشی داشتند؟
ایرانی: در این رزمایشها در حوزه فرهنگی مان را هم پوشش میدهیم، در آن جا در بندرعباس و هرمزگان که جای قدردانی و تشکر دارد از حوزه صنایع دستی که همه پای کار آمدند و شرایطی مهیا شد که آنها آشپزهایشان غذاهای کشورشان را آماده کنند و عزیزان ما انواع غذاها بپزند و صنایع دستی هم بود که یادگاری تهیه کنند و ببرند.
اولین نکته که برایشان عجیب بود که اصلا این برگزار شد، تصور این بود که کشور در شرایط ویژهای قرارداد و امکان برقراری این رزمایش را ندارد. از این نظم و ترتیب و شیوه ارائه برنامهها هم شگفت زده بودند.
به طور خاص عزیزان گفتند که ما نمیدانستیم چه جوری است با خانواده میآمدیم و گفتیم هر موقع خواستید با خانواده بیایید و الحمدالله در جمهوری اسلامی با روحیه میهمان نوازی و هیبت مقام معظم کل قوا آرامش برقرار است و همه میآیند.
در کنار آن حسرت داشتند که کاش شناورهایشان هم میآمدند و حضور پیدا میکردند، معمولا رسم است که اول میآیند بازدیدی دارند و نظارتی میکنند و منتقل میکنند آن جا بعدا در دور بعدی شناورها میآیند.
انتظارشان این بود که سطح ارتقای آنها افزایش پیدا کند و کارهای جمعی این گونه با محوریت ما و با مشارکت بیشتر اجرا بشود. طوری که این هماهنگی و وحدت و اینها تقویت شود و به یک ثبات بیشتری در منطقه برسیم با توانمندی خود کشورهای منطقه.
نگاه همه عزیزان ما این گونه بود در این رزمایش.
سوال: درکنار انتظارشان پیشنهادی داشتند که به این سمت برویم و روابطمان به لحاظ دریایی رزمایشهایی برگزار کنیم چه نمایندههای عربستان سعودی که حضور داشتند و چه سایر کشورها؟
ایرانی: هیئت اعزامی دریایی عربستان به طور مشخص که ما در دریای سرخ حضور داریم درخواست داشتند ما آن جا رزمایش داشته باشیم و هم دعوت کردیم و آنها هم دعوت کردند، که بیایند ناوگانشان بازدید کنند ازبنادر.
پیشنهاد مشخص ما که مورد تاییدشان بود، یک بخش دوجانبه انجام شود و یک بخش با مشارکت همه کشورهایی که دوست دارند دراین رخداد یا رزمایشها حضور پیدا کنند. اینها نیاز به هماهنگیهای ستادی دارد و باید انجام شود، هیئتهای ما باید بیایند و بروند و روی کاغذ بیاید و مشخص شود که چه کاری با چه کیفیتی میخواهد انجام شود.
چه ظرفیتهایی پای کار بیاید، همه هماهنگ میشود، مهمترین نکته آن نظم و انضباطی بود که در کل رزمایش وجود داشت، به قول معروف کسی خارج از آن چارچوبی که برایش تعریف شده بود اقدام نکرد.
هیچ سانحهای اتفاق نیفتاد، آن زبان مشترک همه از نزدیک دیدند که چگونه با کارگیری شد و نکته قابل ابهام نبود.
در کنار آن توانمندیها با حداکثر درصحنه حضور پیدا کرده بود و پیدا شده بود.
یک نقطه قوت دربخشی از این رزمایش ناظرانی را در روزنامهها اعزام کرده بودند که ببینند به صورت مستقیم از نزدیک لمس و حس کنند.
در رژه دریایی اینها را جمع کردیم در ناوشکن جماران برای این که با دست مبارک مقام عظمای ولایت به عنوان آخرین حرکت، نظمش بی نظیر بود.
وقتی که شما گروهی رژه میروند و نگاه میکنید و این نظمی را میبینید که پشت سر هم دقیقا میروند برای خود همین اینها متعجب بودند، چون ناوشکن فرماندهی ناوشکن البرز بود و به خاطر فعالیت قبل پخش بودند در دریا و همه به موقع رسیدند و در زمان رزمایش همه آمدندو شروع شد و بدرقه عزیزان شدند عازم شدند به سمت کشورهای مقصدشان.
سوال: ما زبان مشترکی با برخی از کشورها داریم که رزمایش برگزار میکنیم، این زبان مشترک با عربستان که برای برگزاری رزمایش با ما نداشته است، چقدربرنامه ریزیها طول خواهد کشید؟
ایرانی: بعید میدانم که طول بکشد، ما برنامه ریزی کردیم که در کوتاهترین زمان به آن نقطه برسیم و عملیات مشترک با هم انجام دهیم.
در حوزه تامین امنیت دریانوردی کمک شایانی خواهد کرد و این که کشورهای منطقه کنار همدیگر قرارگرفتند و میتوانند اقدام کنند. به جز عزیزان ما در کشور عربستان، عزیزان در مصر این درخواست دارند که با همدیگر رزمایشهای مرکب و در قالب تامین امنیت دریایی برگزار کنیم.
ما همه اقتداری که امروز وجود دارد همه مرهون خون شهداست و ناوگروه ۸۶ انجام شد، آن جا اوج توانمندی کشور ارائه شد به همه، امروز دیگر بحث این که تربیت آموزشی و ظرفیتی که بخواهند استفاده کنند، این گونه درخواستشان است که اساتید ما بروند در مراکز آموزشی آنها تدریس کنند، این افتخار بزرگی است، همه سوالشان این است که شما کدام کشورها آموزش دیدید.
من همیشه پاسخ میدهم که از من تا بقیه همه در جمهوری اسلامی، تجربه امروز پیشکسوتان ما نسل به نسل آمده و جمع شده یک گنجینه ارزشمند و توانمند و این را در اختیار داشته و میخواهیم از این استفاده شود و انتقال تجربه شود.
انتقال تجربه گذاشتیم در برنامهها و آزاد هم گذاشتیم هر کشوری که تجربه دارد بیاید منتقل کند.
جمهوری اسلامی ایران و عمان و هند آمدند آن جا تجربه شان را ارائه کردند، این باعث افتخار ملت ایران است که کشورهای نه منطقه و حتی خارج از منطقه و کشورهای ابرقدرت دریایی محسوب میشوند و امروز درخواستشان از جمهوری اسلامی این است که اساتید ما در مراکز آموزشی آنها به بحث تبادل اساتید مطرح نیست.
سوال: در خارج از آبهای منطقهای برنامهای دارید؟
ایرانی: در گوشه گوشه جهان دعوت هستیم، دعوت این گونه است، مردم عزیز کشورمان به دعاهایتان وابسته ایم همه ما، همرزمانم و خود بنده حقیر، این گونه است اگر شما بیایید، رزمایش برگزار میشود ما بیاییم یعنی پرچم و مردم کشور ما میرود و احترامی است که به مردم کشورمان
قائل هستند و عزیزان درستادها وسلسله مراتب تدابیرشان جمع بندی میکنند و به ما ابلاغ میکنند و حتما حضور مقتدرانه خواهیم داشت.
سوال: یکی دوبار در گفتگوی امشب صف اول به ناوگروه ۸۶ که حضرت آقا تاکید ویژه داشتند که در مورد عملیات انجام شده تبیین ویژهای صورت بگیرد.
درمورد ناوگروه ۸۶ و عملیات بزرگ افتخار آمیزش بفرمایید.
ایرانی: در ناوگروه ۸۶ همه اینها در طول این مدت به دست همرزمان من ارائه شد این نبود که شعاری باشد، در کنار ابهاماتی ایجاد شد، اولین ابهام این است که تربیت آموزشی چگونه است، شناورها چگونه انجام شده است دردریا، درصورتی که ناوشکن دنا محدودیت فضا داشته و حتما باید در طول دریانوردی تغذیه میشده است، درحوزه بهداشت و درمان در این کشور چه اتفاقی افتاده است سه عمل جراحی موفق در دریا انجام میشود.
مهمتر از همه اینها این طراحی و هماهنگی و آموزشها به این عزیزان منتقل شده است که میانگین سنی سی سال بوده است که به این خودباوری رسیده اند با ناوشکن تمام ایرانی دنا بزرگترین اقیانوس دنیا با تمام مخاطرات طبیعی بدون هیچ ساحل که قابل اتکا باشد عبور کنند و درگفتمان با آدمها و مردم عزیز آن کشورها به گونهای رفتار کردند که این واژه بیان شد که ما تاکنون چنین سربازان دریایی را تجربه نکرده بودیم و در یک صحنه عزیزان در یک رستوران غذا بخورند رانندهای که رسم نیست دعوت کردند سر میز و وقتی آمد سرمیز بچهها به مسئول رستوران گفتند میشود میزمان را جا به جا کنیم، گفته بودند مشکلی نیست، ایشان گفتند چرا میزتان را جابه جا کردید، گفتند در کشور ما رسم است وقتی خانوادهای یک جا هست و ما خانواده همراهمان نیست، جابه جا میشویم که آن خانواده راحت باشند.