پخش زنده
امروز: -
مستطیل سبز جایی است که فوتبالیستها در آن بازی میکنند، اما بازی فوتبال فراتر از آن چهار گوشهای است که ۲۲ بازیکن آن به این سو و آن سوی آن میدوند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز سمنان ، بیست و دومین دوره جام جهانی فوتبال که اولین جام جهانی بود که کشوری از جهان عرب آن را میزبانی میکرد، از همان ابتدا حاشیه دار بود.
آب و هوای طاقت فرسای قطر، نداشتن پیشینه فوتبالی قوی و زمزمههایی مبنی بر رشوه دهی قطر برای کسب میزبانی مسائلی بود که از همان ابتدا جام جهانی این دوره را دچار چالش کرد.
پس از جام جهانی ۲۰۰۲، این دومین باری بود که این رویداد فوتبالی در آسیا برگزار میشد و قطر این جام را با هزینه تخمینی بیش از ۲۲۰ میلیارد دلار اجرایی کرد تا گرانترین جام جهانی تاریخ لقب بگیرد.
این تورنمنت آخرین دوره از مسابقات خواهد بود که ۳۲ تیم در آن شرکت کردند و برای جام جهانی ۲۰۲۶ و پس از آن، حضور ۴۸ تیم برنامهریزی شدهاست.
جام جهانی قطر با مسکات " لعیب" که یک ایرانی آن را طراحی کرد ؛ سرآغاز فصل جدیدی از حاشیه تا متن بزرگترین رقابت فوتبالی دنیا بود که مانند این نماد ، شاخص های حرفه ای گری بازیکنان ، تشویق به خودباوری ، حفظ اصالت ها و روحیه شاد را به بهانه بازی در مستطیل سبز ترویج کرد.
ایران چطور به جام جهانی قطر رسید؟
تیم ملی فوتبال ایران در سالهای ۱۹۷۸، ۱۹۹۸، ۲۰۰۶، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ در مسابقات جام جهانی فوتبال حاضر شد.
در بازیهای مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، ایران در اولین مرحله انتخابی، با تیمهای عراق، بحرین، هنگ کنگ و کامبوج همگروه بود که با کسب ۱۸ امتیاز از ۸ بازی در رده نخست قرار گرفت و به مرحله دوم این مسابقات راه پیدا کرد.
در مرحله نهایی مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در منطقه آسیا، تیم ملی فوتبال کشورمان با تیمهای ملی کره جنوبی، امارات، لبنان، عراق و سوریه همگروه شد.
در آخرین بازی ایران در مرحله دوم مقدماتی، روز ۷ بهمن ۱۴۰۰ تیم ملی فوتبال کشورمان در ورزشگاه آزادی میزبان عراق بود. مهدی طارمی با تک گلی که در این دیدار به ثمر رساند، باعث صعود تیم ملی ایران به مسابقات جام جهانی ۲۰۲۲ قطر شد.
بازی فوتبال خارج از مستطیل سبز
با صعود تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی، همزمان با آغاز برنامه ریزیها برای حضور قدرتمند کشورمان در این رویداد ورزشی، دسیسه چینیها برای به زمین زدن ایران در این عرصه شروع شد.
اعلام طرح حذف ایران از جام جهانی قطر همزمان با اغتشاشات یکی از این توطئه ها بود که در اتاقهای فکر غرب شکل میگرفت؛ در استودیوهای رسانههای وابسته به آنها مطرح و در اکانتهای شخصی و اجارهای گروهی از سلبریتیها پرورانده میشد.
این رسانهها، راه اندازی کمپینی که خواهان کنار گذاشتن ایران از جام جهانی شده بود را در بوق و کرنا کردند؛ در حالیکه در نشست شورای فدراسیون جهانی فوتبال (FIFA Council) در شهر اوکلند در کشور نیوزیلند برگزار شد درباره این مساله هیچ بحثی صورت نگرفت و اعضا صحبتی درباره ایران نداشتند.
سایت فدراسیون جهانی فوتبال هم در گزارشی با عنوان پنج بازیکن ایران در جام جهانی که باید آنها را تماشا کرد، حضور تیم ملی در این رقابتها را تأیید کرد.
در این مطلب از امیر عابدزاده، امید نورافکن، احمد نوراللهی، مهدی طارمی و سردار آزمون به عنوان پنج بازیکن کلیدی و تأثیرگذار ایران در جام جهانی یاد شده بود.
در سایر مناطق جهان هم همانها که میگفتند فوتبال و سیاست از هم جداست؛ جام جهانی قطر را سیاسیترین رویداد ورزشی خواندند طوری که صدای فیفا هم درآمد و رئیس فدراسیون جهانی فوتبال در نامهای به ۳۲ کشور جام جهانی خواست در قطر فقط روی فوتبال تمرکز کنند.
سیاسی بازی قبل از بازی
با شروع بازیهای جام جهانی و درحالیکه انتظار میرفت تیم ملی از همه سو حمایت شود؛ این تیم از هر طرف مورد هجمه قرار گرفت و ماجراهایی مثل سوالات خارج از دنیای فوتبال خبرنگاران رسانههای غربی در کنفرانسهای پیش از بازی با انگلیس، خواندن یا نخواندن سرود ملی در ابتدای بازی، سیاسی بازیهای بازیکنان انگلیس درباره موضوع زانو زدن آنها در ابتدای بازی با ایران رخ داد.
از طرفی مصدومیت شدید علیرضا بیرانوند در دقایق ابتدایی بازی با انگلیس و ناهماهنگی در تاکتیک های تیمی سبب شد تلخترین مسابقه ایران در جام جهانی رقم بخورد و تیم فوتبال کشورمان شش بر دو به حریف ببازد.
باختی که به زعم دشمنان، برد شیرینی برای آنها بود و شادی آشکار آنها از باخت تیم ملی، دستشان را برای مرددان رو کرد و برای همه وطن پرستان در هر لباس و عقیدهای گران و سنگین بود...
شکست مقدمه پیروزی است
شکست ایران مقابل انگلیس تلنگری برای همه بود؛ چه برای بازیکنان و چه مردمی که اخبار فوتبال را پای رسانههای دیداری و شنیداری و مکتوب پیگیری میکردند.
درست است روی کاغذ باخت ایران در برابر انگلیس احتمال زیادی داشت، ولی این شکست با تعداد زیاد گل ، دیدگاهها را به آمادگیهای فنی تیم ملی ایران تغییر داد.
اظهارنظرها درباره علل باخت سنگین ایران در برابر انگلیس، نشان میداد حمایت مردم و حضور روانی آنها در کنار بازیکنان چقدر در نتیجه گیری مهم است.
در روزهای پس از بازی ایران و انگلیس درحالیکه رسانههای وابسته به غرب تلاش هایشان را برای به حاشیه کشاندن فوتبال ایران و بزرگ نمایی باخت اول دو چندان کرده بودند، ملت ایران همه انرژیهای مثبت خود را برای فوتبالیستها به سمت قطر فرستادند.
روز خوب پیروزی
امیدوار باش؛ حتی اگر از دقیقه ۹۰ گذشته بود ... این جمله نتیجه بازی تیم ملی فوتبال ایران و ولز بود.
تیم ملی ایران در دومین دیدار خود در جام جهانی توانست با نتیجه ۲ بر صفر ولز را شکست دهد تا با ۳ امتیاز در رده دوم گروه B قرار بگیرد.
در نیمه نخست این بازی، با پاس سردار آزمون در محوطه جریمه علی قلی زاده به گل رسید، ولی کمک داور ویدئویی (VAR) این گل را مردود اعلام کرد.
اما با حملات پر شور و از همه طرف ایران، بالاخره روزبه چشمی هشت دقیقه و رامین رضاییان ۱۲ دقیقه بعد از پایان ۹۰ دقیقه قانونی بازی موفق شدند گلهای ایران را به ثمر برسانند.
گلهایی که ملت ایران را به خیابانها کشاند و پیر و جوان تا پاسی از شب شادی میکردند.
روزبه چشمی هم با سوپر گل خود در این بازی عنوان بهترین بازیکن زمین را کسب کرد.
به امید تکرار تاریخ
هشتم آذر سالگرد بازی تاریخی ایران – استرالیا در پلیآف جامجهانی ۱۹۹۸ بود که به «حماسه ملبورن» معروف شد.
با پیروزی در برابر ولز، همه انتظار داشتند با ایران شکست دادن مجدد تیم ملی فوتبال آمریکا و یا تساوی با این تیم، برای نخستین بار به جمع ۱۶ تیم برتر جهان صعود و نوار حذف شدن در مرحله مقدماتی جام جهانی را پاره کند، ولی این بار اتفاقها جور دیگری رخ داد .
تیم ملی ایران در سومین دیدار در مرحله گروهی رقابتهای جام جهانی ۲۰۲۲ در حالیکه همه منتظر دیدن یک بازی هجومی بودند، با نمایش یک بازی دفاعی در نیمه اول و حملههای کم اثر در نیمه دوم ، نتیجه را یک بر صفر به تیم ملی آمریکا واگذار کرد.
فوتبال دوستانی که در خانه، محل کار، سینماها و سالنهای ورزشی با اشتیاق در انتظار کسب نتیجه پیروزی یا تساوی در برابر آمریکا بودند؛ مسئولیت عمده این شکست را فرو رفتن ایران در لاک دفاعی میدانستند.
بازیهای قبل و بعد از بازی
پیش از بازی ایران و آمریکا ، ماجرای حذف نشان «الله» از پرچم ایران و صحبتهای یورگن کلینزمن درباره فرهنگ، دین و هویت ایران؛ جنگ رسانهای به راه انداخت.
حساب رسمی تیم ملی فوتبال مردان آمریکا در شبکه اجتماعی «توئیتر» بنری با موضوع بازیهای این تیم در مرحله گروهی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را به نمایش گذاشت که پرچم ایران تنها رنگهای سبز، سفید و قرمز را داشت و نشان «الله» آن حذف شده بود. همین موضوع در پست حسابهای رسمی تیم ملی فوتبال آمریکا در شبکههای اجتماعی «فیسبوک» و «اینستاگرام» هم مشاهده شد.
با واکنش دولت و فدراسیون فوتبال ایران، پرچم ایران جای پرچم جعلی را گرفت و پستهای مربوط نیز در شبکههای اجتماعی «فیسبوک» و «اینستاگرام» هم حذف شد.
واکنشها علیه این اقدام آمریکا سبب شد سرمربی تیم ملی فوتبال این کشور در کنفرانس رسانهای خود بابت این موضوع عذرخواهی کند.
از طرف دیگر یورگن کلینزمن ستاره اسبق فوتبال آلمان در اظهاراتی عجیب، از سبک فوتبال ایرانی انتقاد کرد که کیروش در دفاع از ایرانیها، اخراج وی از کمیته فنی فیفا را خواستار شد ؛ این موضوع تا جایی پیش رفت که کلینزمن هم با بیان اینکه " از صحبتهایم سوءبرداشت شده است"، از مواضع اولیهاش عقب نشست و عذرخواهی کرد.
پس از بازی با آمریکا هم ، رسانههای فارسی زبان معاند که هنگام شادیهای پس از بازی با ولز، ملت ایران را از حضور در این اجتماعات مردمی به بهانه " تسلای دل خانواده های داغدار " منع میکردند، با ذوق زدگی، تصاویر چند ثانیهای از خوشحالی عدهای محدود در شب حذف ایران از جام جهانی را منتشر میکردند.
رسانههایی که تا پیش از این بر طبل جدایی سیاست از ورزش میکوبیدند، در جام جهانی فوتبال سعی کردند در زمان کنفرانسهای خبری بازیکنان و سرمربی تیم ملی ایران، مسیر مصاحبه را به مسائل داخلی ایران بکشانند که با واکنشهای هوشیارانه و پاسخهای دندان شکن کیروش و بازیکنان تیرشان به سنگ خورد . آنها حتی از عکس های دلداری دادن بازیکنان آمریکایی به بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران پس از باخت هم استفاده کردند تا از احساسات انسانی برای تطهیر سیاستهای خبیثانه استکبار جهانی استفاده کنند.
حکایت همچنان باقی است ...
با اینکه پرونده جام جهانی ۲۰۲۲ برای ایران بسته شد، ولی حکایت تلاش برای فوتبال ایران همچنان باقی است.
هجدهمین دوره جام ملتهای آسیا ۲۰۲۳ قرار است به میزبانی قطر و از ۲۴ ژانویه (۴ بهمن ۱۴۰۲) آغاز شود و ایران یکی از تیمهای شرکت کننده در این رویداد ورزشی خواهد بود.
جام جهانی قطر به ما یاد داد داشتن صرفا سیستم تدافعی نه تنها در زمین فوتبال بلکه در بازیها قبل و بعد از آن هم جواب نمیدهد.
همانطور که تیم ملی فوتبال ایران باید خیلی زود خود را برای حضور موفق در جام ملتهای آسیا آماده کند، ملت ایران هم به عنوان تیم پشتیبان فوتبال باید با انسجام و اتحاد و تجربه اندوزی از ماجراهای جام جهانی قطر مهیای جام ملتهای قطر شود.
به رغم آخرین تجمیع تمام توانایی استکبار رسانه ای در فضای مجازی ؛ اما داغ شدن هشتگ #بچه ها_متشکریم ، #ایران_قوی_بمان و #پرچم_ایران_بالاست بعد از بازی فوتبال ایران و آمریکا نشان داد حمایت قلبی ملت بصیر ایران برای مقابله با تهدیدات خدشه ناپذیر است و تداوم دارد.
به نظر میرسد تیم ملی ایران نه تنها به نگرشها و اندیشههای جدید تکنیکی و تاکتیکی در زمین فوتبال، بلکه به روشنگری و تقویت حمایت مردمی در خارج از مستطیل سبز نیاز دارد و این کاری است که وزارت ورزش و فدراسیون فوتبال باید برای داخل مستطیل سبز و رسانهها به عنوان فعالان جهاد تبیین باید در خارج از این چهار گوشه به آن بپردازند.
نویسنده : آرزو کاشی