به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری فرانسه از لندن، ریشه مبهم این کتیبه که در مه سال ۲۰۱۹ به عنوان یک لوح به زبان اکدی از آسیای میانه برای حراج آنلاین عرضه شد، توجه پلیس انگلیس را جلب کرد. پلیس نیز از کارشناسان موزه معروف لندن تقاضای کمک کرد.
این کتیبه که بر روی سنگ آهک تراشیده شده است به شکل یک مرد است که دامن سومری به تن دارد و در واقع یک کتیبه دیواری مربوط به سال دو هزار و ۴۰۰ پیش از میلاد مسیح است.
موزه انگلیس با انتشار بیانیهای اعلام کرد لوحهای این چنینی بسیار نادر هستند و در حال حاضر تنها ۵۰ نمونه از آنها وجود دارد. موزه این کشف را جذاب و مهم دانست.
همه ۵۰ لوح موجود از محل شهرهای سومری واقع در عراق و سوریه کشف شدند.
به گفته پژوهشگران شکل خاص این لوح مختص جنوب عراق است و آثار سوختگی بر روی آن این نظریه را به دنبال دارد که احتمالا از سایت تلو (محل شهر باستانی سومری گیرسو) به دست آمده است. اشیا دیگری با سوختگی مشابه از این سایت به دست آمده است.
موزه انگلیس اعلام کرد این قطعه به طور قطع به صورت غیرقانونی از عراق خارج شده است. عراق در اواخر قرن نوزدهم و همچنین در زمان جنگ خلیج فارس و جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ به صورت گسترده غارت شد.
موزه انگلیس که متعهد به مبارزه با تجارت غیرقانونی در این حوزه است اعلام کرد از کمک به بازگرداندن این کتیبه به عراق خوشحال است. این کتیبه با مجوز مقامات عراق پیش از بازگرداندن به عراق بر روی دیوار موزه انگلیس به نمایش در میآید.
محمد جعفر الصدر سفیر عراق در انگلیس از همکاری فوق العاده میان موزه انگلیس و کشورش استقبال و اعلام کرد در آینده آثار بیشتری به کشور بازگردانده خواهد شد.
از سال ۲۰۰۹ موزه انگلیس به بازگرداندن بیش از دو هزار و ۳۰۰ شی عتیقه ربوده شده که اکثر آن مربوط به عراق بود کمک کرد.
با این حال این موزه به دلیل آنکه برخی اشیا مورد ادعای کشور مبدا را به آنها پس نداده مورد انتقاد قرار گرفته است. از این جمله میتوان به سنگ مرمرهای معبد پارتئون یونان اشاره کرد که از چند سال پیش مورد مطالبه این کشور است.