امضای تفاهم نامه ساخت ۲۰ هزار واحد مسکونی
تدوین دو بسته حمایتی برای مستاجران
وزیر راه و شهرسازی از تدوین دو بسته سیاستی و حمایتی برای مستاجران خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمد اسلامی امروز در حاشیه مراسم امضای تفاهم نامه ساخت ۲۰ هزار واحد مسکونی در استان تهران در جمع خبرنگاران گفت: بخشی از این بستههای حمایتی و سیاستی روز گذشته با حضور معاون اول رئیس جمهور بررسی و نهایی شد و بخشی دیگر نیز در جلسه ستاد اقتصادی دولت به ریاست رئیس جمهور نهایی خواهد شد.
وی با اشاره به تفاهم نامه ساخت ۲۰ هزار واحد مسکونی در استان تهران افزود: غربالگریها در استان تهران انجام شده و اراضی این ۲۰ هزار واحد تخصیص داده شده است البته کل مراحل نام نویسی و شروع به ساخت نیز الکترونیکی است و حتی برای دریافت تسهیلات بانکی هم نیاز به حضور فیزیکی نیست.
آقای اسلامی با اشاره به اهمیت صنعتی سازی اقلام واحدهای ساختمانی صنعتی گفت: این اقلام در کارخانه تولید شده و فقط نیاز به نصب آنها در محل کارگاه است.
وزیر راه و شهرسازی درباره کارت مصالح افزود: کارت اعتباری مصالح اجباری شده و دو الگو را در دست اقدام داریم؛ یکی به صورت تهاتر و دیگری صدور کارت اعتباری مصالح که بانک مسکن با بنیاد مسکن برای ساخت ۶۰ هزار واحد از طرح اقدام ملی مسکن آن را دنبال میکند.
اسلامی در خصوص تغییر الگوی مصرف ساختمان گفت: ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی داریم که از تعداد خانوارها بیشتر است و این غیر از واحدهای ویلایی مردم به شمار میآید، اما در حال حاضر استطاعت مردم به خرید واحدهای مسکونی کم متراژ است و عمده خرید و فروشهای انجام شده به زیر ۸۵ متر رسیده است.
اسلامی ادامه داد: در طرح اقدام ملی مسکن دهکهای یک تا ۷ را در نظر گرفته ایم. برای دهکهای یک و دو بیش از ۱۵ سازمان و نهاد حمایتی با محوریت بنیاد مسکن ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را احداث خواهند کرد.
وی گفت: برای دهکهای ۳ تا ۷ نیز ۳ الگو در نظر گرفته ایم، یکی واگذاری زمین به صورت ۹۹ ساله که قیمت آنها پایینتر خواهد بود. الگوی دیگر به صورت قرارداد مشارکتی با سازنده و الگوی سوم نیز واگذاری زمین به خود متقاضیان برای ساخت و ساز است ضمن اینکه تنوع جمعیتی برای ساکنان این واحدها هم در نظر گرفته شده است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تصویب روان سازی دستورالعمل شهرک سازی در شورای عالی شهرسازی و معماری افزود: اراضی اهداف شهرها را در اختیار بخش خصوصی قرار میدهیم و ۲۰ نوع شهرک در اطراف شهرها ساخته میشود.
اسلامی گفت: یکی دیگر از موارد تسهیل فرایند افزایش عرضه مسکن، تصویب طرح ۲۰ درصد – ۸۰ درصد در شورای پول و اعتبار است. به این معنا که اگر سازنده ۲۰ درصد آورده مورد نیاز برای ساخت طرح مسکونی را به بانک بدهد بانک نیز ۸۰ درصد بقیه آن را تسهیلات میدهد تا سازنده شروع به ساخت و ساز کند.
انتقاد وزیر راه و شهرسازی از تسهیلات کم بانکها برای ساخت و ساز
وزیر راه و شهرسازی گفت: سال گذشته بانکها، هزار هزار میلیارد تومان تسهیلات دادند که ۶۸ هزار میلیارد تومان یعنی کمتر از ۷ درصد تسهیلات خود را به بخش ساختمان و مسکن دادهاند.
آقای محمد اسلامی امروز در مراسم امضای تفاهم نامه ساخت ۲۰ هزار واحد مسکونی در استان تهران افزود: درصدی از هزار هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی، پول تازه و درصدی هم استمهال و تجدید قرارداد که وامهای قبلی بودند، اما تسهیلات بخش مسکن به ده درصد هم نرسید.
وی اضافه کرد: رئیس جمهور به بانک مرکزی ابلاغ کرد و هم اکنون به بانکها نیز ابلاغ شده است که بانکها ۲۰ درصد تسهیلات خود را به بخش ساختمان و مسکن بدهند که این ۲۰ درصد بر اساس برآوردهای ما تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود. پیش بینی کردهایم اگر ۵۰ درصد آن فقط به بخش مسکن بیاید که معادل ۵۰ هزار میلیارد تومان است همراه با آورده مردمی به یک چرخه مالی گسترده برای ساخت و ساز تبدیل میشود.
آقای اسلامی با بیان اینکه دولت باید زمینه خانه دار شدن مردم را با سیاستگذاری مناسب و تصمیم سازی ساده و روان تسهیل کند، افزود: سازنده نیز باید با استفاده از این فرصت مناسب در یک دوره مشخص اقدام به ساخت و ساز کند تا مردم با هر استطاعتی که دارند بتوانند از مسکن مناسب بهرهمند شوند.
وی افزود: ما بدنبال پایدار شدن جریان تولید مسکن در جامعه هستیم. ضمن اینکه علت التهاب زایی در بخش مسکن وجود التهاب در بازارهای موازی و کنترل بیشتر آنها خارج از اختیار وزارت راه و شهرسازی است؛ بازار مسکن تابعی از این متغیرها است و ما از آن اثر میپذیریم.
وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: با هجوم منابعی که به بخش ساختمان، زمین و مسکن میآید مواجه هستیم و مردم در یکی از بحرانیترین شرایط بخش مسکن هستند، اما نباید هیجان زده شویم و از سیاستهای تولید مسکن جا بمانیم.
وی افزود: روند تولید و عرضه مسکن در کشور دو آدرس بیشتر ندارد. یکی پروانههای صادره از سوی شهرداری هاست و دیگری سرمایههایی که بخشهای مختلف در بخش انبوه سازی وارد بخش مسکن میکند.
اسلامی گفت: در چند سال گذشته کمترین تعداد ساخت و ساز در کشور حدود ۳۰۰ هزار پروانه ساختمانی در سال بود، اما نیاز جامعه آماری ما ۹۰۰ هزار واحد است که ۲۰۰ هزار واحد آن روستایی و ۷۰۰ هزار واحد، شهری است. تفاضل این ۷۰۰ هزار واحد با ۳۰۰ هزار واحدی که سالانه ساخته میشود همان ۴۰۰ هزار واحدی خواهد بود که در طرح اقدام ملی مسکن، هدفگذاری شده است.
وزیر راه و شهرسازی افزود: مسکن مهر در ماههای آینده به ترتیب در استانهای مختلف به اتمام میرسد و تا آبان، کل طرح مسکن مهر نهایی خواهد شد. ضمن اینکه با کمک وزارت تعاون و دادگستری به دنبال رفع مشکل تعاونیهای مسکن مهری هستیم که طرح ساخت و ساز آنها به دلیل مشکلات قضائی متوقف شده است.
اسلامی افزود: همچین از ماه جاری روند افتتاح طرحهای ۴۰۰ هزار واحدی طرح ملی مسکن نیز در استانهای مختلف آغاز خواهد شد و در استانهایی که پیشتاز بودهاند واحدهای احداث شده به مردم تحویل میشود.
وی اضافه کرد: متعهد هستیم تا ۴۰۰ هزار واحد با نام و نشان مشخص و اراضی مرغوب شهری تعیین تکلیف شود.
وزیر راه و شهرسازی درباره رفع مشکلات انبوه سازان گفت: یکی از موانع اصلی که برداشته شد حذف حقوق صاحبان سهام در تسهیلات بانکی بود که سازنده باید ۲۵ درصد آن را واریز میکرد و این مشکل برطرف شده است. همچنین مانع دیگر که واریز مبلغ مقطوع بیمه و مالیات از سوی سازندگان بود نیز برطرف شده است.
اسلامی درباره نوسازی بافت فرسوده گفت: عملکرد متوسط کشوری در نوسازی بافت فرسوده، پیشرفت ۵۰ درصدی بازسازی بافتهای فرسوده از دهه ۷۰ تا امروز بوده است. ضمن اینکه در تهران مشکل اصلی ریزدانه بودن واحدهاست و خود مردم باید وارد ساخت شوند.
وی ادامه داد: در سطح کشور ۲۷ هزار نفر برای دریافت وام نوسازی بافت فرسوده به بانک معرفی شده و ۱۲ هزار نفر این وام را دریافت کردهاند. همچنین ۴۵ هزار واحد نیز در سراسر کشور تخصیص دادهایم تا افرادی که میخواهند واحد خود را نوسازی کنند در این منازل ساکن شوند.