به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، خانم سحر تاجبخش مسلمان در نشست خبری، افزود: از مهر سال گذشته تاکنون، میزان بارشها حدود ۳۰ درصد از متوسط نرمال بالاتر بوده، اما از سال زراعی قبل ۸ درصد کمتر است.
معاون وزیر راه و شهرسازی افزود: در استانهای منطقه زاگرس میزان بارشها کمتر از نرمال بوده و کمترین متوسط بارش کشور در استان کهگیلویه و بویراحمد رخ داد که ۲۰ درصد از نرمال کمتر بوده، اما در فروردین امسال این بارشها تا حدی جبران شد.
وی افزود: بارشهای فروردین امسال موجب رشد علفزار در کوهستانها شد که اخیرا به مرور و با خشک شدن علفها و کاهش رطوبت خاک، شرایط مساعد برای ایجاد حریق بواسطه عوامل انسانی و غیر انسانی فراهم میشود و از مردم میخواهیم هنگام حضور در طبیعت، حساسیت لازم را در این خصوص داشته باشند چرا که احتمال حریقهای گسترده در روزهای آینده بسیار زیاد است.
تاجبخش مسلمان افزود: میانگین دما در تابستان امسال افزایش بیشتری دارد و هم اکنون استانهای آذربایجان غربی، ایلام و چهارمحال و بختیاری دمای هوای ۱.۱ درجهای بالاتر از نرمال دارند و این روند، در تابستان نیز ادامه خواهد داشت.
وی افزود: برای استانهای شرقی و جنوب شرقی کشور از جمله سیستان و بلوچستان و کرمان بارشهای پاییزی بخاطر پدیدههای جوی اقیانوس هند از جمله ال نینو و لانینو دیرهنگام خواهد بود، اما در تابستان بخاطر بارشهای موسمی شبه قاره هند، بارشهایی پیش بینی میشود.
وی افزود: در دو ماه اسفند ۹۸ و فروردین امسال در ۶۰ روز بیش از ۸۰ سیلاب داشتیم که بخاطر زحمات بخشهای پایش و پیش بینی سازمان هواشناسی کشور به موقع اخطارهای لازم و هشدارهای سیلاب صادر شد.
رئیس سازمان هواشناسی کشور افزود: میزان بارشها در مواردی بسیار بالاتر از حد نرمال بود و بطور مثال در کهنوج و قلعه گنج کرمان ۱۵۰ درصد بالاتر از نرمال بارش داشتیم و هرمزگان ۱۰۰ درصد بالاتر از متوسط نرمال بارش داشت.
وی افزود: در سیستان و بلوچستان ۵۰ درصد و در زهک و چابهار بیش از ۱۹۰ درصد بالاتر از نرمال بارش داشتیم.
به گفته تاجبخش مسلمان، استانهای تهران، البرز و سمنان نیز بارشهای قابل ملاحظهای داشتند و ایستگاه مهرآباد تهران ۶۰ درصد بالاتر از نرمال با دوره بازگشت ۶۹ ساله داشت و گرمسار در شرق استان سمنان، ۴۳ درصد بارش بیشتر از نرمال با دوره بازگشت ۸۱ ساله را به خود دید.
وی افزود: بیشترین بارشها در استان گیلان با متوسط ۸۲۰ میلیمتر، مازندران با ۶۲۰ میلیمتر و لرستان با ۵۲۰ میلیمتر رخ داده است و استانهای یزد و کرمان و اصفهان با متوسط ۱۲۰ تا ۱۶۰ میلیمتر کمترین بارشها را در سال جاری زراعی داشته اند.
تنش آبی غرب آسیا و ایران را تهدید میکند
رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: سال گذشته میلادی، گرمترین سال تاریخ کره زمین بود و امسال، تنش آبی بخشهای مهمی از غرب آسیا و از جمله ایران را تهدید میکند.
خانم سحر تاجبخش مسلمان در ادامه نشست خبری با خبرنگاران با اشاره به اینکه ایران پس از ۱۵ سال، سال گذشته موفق شد به عنوان یکی از ۳۷ کشور عضو شورای اجرایی سازمان هواشناسی جهانی شود افزود: نخستین جلسه این شورا هفته گذشته به صورت ویدئو کنفرانسی برگزار شد و دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی در این نشست بر ضرورت توجه کشورهای عضو به مقوله گرمایش کره زمین و تغییرات اقلیمی و از جمله موضوع تنش آبی تاکید کرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین با اشاره به نتایج تحقیقات علمی که در این شورا مطرح شد گفت: طبق مطالعات انجام شده، سال گذشته میلادی گرمترین سال تاریخ کره زمین بوده است و ۵ سال منتهی به ۲۰۱۹ (از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹) نیز گرمترین ۵ سال تاریخ زمین بوده است و بر همین اساس، مناطق زیادی از کره زمین از جمله غرب آسیا شامل ایران، عراق، افغانستان، پاکستان و هند نیز امسال و سالهای آتی تنش آبی را تجربه خواهند کرد.
وی همکاری شهروندان برای مدیریت منابع آب در دسترس را مهمترین عامل برای سپری کردن تنش آبی دانست و گفت: در صورت همکاری مردم و بهینه سازی مصرف آب در کشور بخصوص در بخشهای کشاورزی، صنعتی و شرب، قادر به عبور کردن از این تنشها خواهیم بود.
تاجبخش مسلمان در خصوص افزایش مصرف آب به دنبال شیوع ویروس کرونا نیز گفت: طبیعی است که در شرایط شیوع کرونا مصرف آب برای رعایت مقررات بهداشتی افزایش یابد، اما باید همه مراقب باشیم که این افزایش مصرف، به تنش آبی دامن نزند.
رئیس سازمان هواشناسی کشور در خصوص نوسازی و توسعه شبکه تجهیزات و دیدبانی هواشناسی کشور نیز گفت: پیش بینی پدیدههای حدی تا حد قابل ملاحظهای نیازمند توسعه تجهیزات شبکه هواشناسی است و متاسفانه محدودیت اعتبارات و موضوع تحریمهای خارجی، این توسعه را با مشکل روبرو کرده است.
وی افزود: سال گذشته قراردادهایی با شرکتهای دانش بنیان برای ساخت تجهیزات هواشناسی با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری به امضا رساندیم، اما با توجه به اینکه خروجی این تجهیزات باید در شبکههای جهانی به کار رود، باید کارکرد و خروجی این تجهیزات نیز استاندارد باشد.
به گفته تاجبخش، در غرب کشور هم اکنون ۹ رادار هواشناسی وجود دارد و شرق کشور نیز هیچ رادار هواشناسی ندارد و درحالیکه در تعداد زیادی از کشورهای جهان، متوسط فاصله شبکههای پایش جو بالا، ۱۷۰ کیلومتر است این میزان در کشور ما بیش از ۳۳۵ کیلومتر است.
رئیس سازمان هواشناسی افزود: پیش بینی ما از افزایش گرما در فصل تابستان حکایت دارد و این روند، بالاتر از متوسط نرمال خواهد بود و به احتمال قوی، هفته آینده دمای تهران تا ۳۹ درجه سانتیگراد نیز خواهد رسید و وزش باد در جنوب و شرق کشور نیز میتواند پدیدههایی نظیر گرد و غبار را در استانهای شرقی و استان خوزستان به همراه داشته باشد.
وی همچنین در خصوص احتمال افزایش حریق در منابع طبیعی و جنگلها بواسطه افزایش دما هشدار داد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به شیوع بیماری کرونا و در نتیجه کاهش قابل ملاحظه پروازهای هواپیماها گفت: بخشی از آمار و رکوردهای هواشناسی از تجهیزات نصب شده روی هواپیماها استخراج میشود که در زمان شیوع کرونا، این امر موجب کاهش رکوردها شد و در بسیاری از کشورها از جمله ایران، این آمار به یک دهم میزان قبل از شیوع کرونا رسید که در نتیجه، بخشی از دادههای هواشناسی کاهش قابل ملاحظهای یافت.
به گفته تاجبخش، شیوع کرونا موجب شد یک سوم کارکنان هواشناسی بر اساس قانون دورکاری کنند، اما این امر هم موجب نشد در کیفیت کار هواشناسان و پیش بینیهای آنها اثر نامطلوبی بوجود بیاید.