پخش زنده
امروز: -
روزگاری گلستان را به سبب کشت گسترده پنبه، سرزمین طلای سفید میخواندند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛ رئيس اداره پنبه و دانه هاي روغني جهادكشاورزي گلستان گفت: در سال1353 سطح کشت پنبه در این استان حدود یکصد و 88هزار هکتار بود.
علی موسی خانی افزود: سیاست گذاری های نادرست و نبود حمایتهای لازم از جمله بالا بودن هزینه های تولید، عملکرد نامطلوب ارقام، واردات بی رویه، طولانی بودن زراعت پنبه و پایین بودن قیمت آن موجب شد تا به تدریج اقبال کشاورزان به کشت پنبه کم و توجه آنها به کشت محصولات جایگزین مانند شالی بیشتر شود.
وی خاطرنشان کرد: تا جایی که در سال های اخیر سطح زیرکشت پنبه به 5هزار هکتار رسید و به دنبال کاهش سطح زیرکشت، بسیاری از صنایع مرتبط با این محصول نیز تعطیل شدند.
تلاش برای احیای پنبه، پس از چند دهه وقفه
رئيس اداره پنبه و دانه هاي روغني جهادكشاورزي گلستان گفت: پس از چند دهه وقفه، چند سالی است که تلاش ها، رونق بخشیدن دوباره کشت پنبه در گلستان را نشانه گرفته است.
موسی خانی افزود: معرفی روشهای نوین کشت پنبه مانند کشت نشایی که مدت زراعت را کمتر می کند، از جمله این تلاش ها است.
وی، رونمایی از ارقام جدید را اقدامی دیگر برای احیای پنبه در گلستان برشمرد و گفت: امسال سطح زیرکشت پنبه در استان به 20هزار هکتار نزدیک شده است.
رئیس موسسه تحقیقات پنبه ایران نیز، سطح زیر کشت پنبه در کشور را درمجموع 70هزار هكتار اعلام کرد.
قربانعلی روشنی گفت: استان های خراسان رضوی، فارس و گلستان رتبه های اول تا سوم كشت این محصول را به خود اختصاص داده اند.
رونمایی از ارقام جدید پنبه بر پایه دانش هسته ای
رئیس بخش تحقیقات به نژادی موسسه تحقیقات پنبه ایران از دستاورد جدید این موسسه خبر داد و گفت: به تازگی این موسسه از دو رقم جدید پنبه رونمایی کرده است که برای نخستین بار با استفاده از دانش هسته ای تولید شده اند.
عمران عالیشاه افزود: رقم های "پرتو" و "تابان" حاصل 14سال تحقیق مشترک این موسسه و پژوشکده تحقیقات کشاورزی هسته ای سازمان انرژی اتمی است.
کارشناس ارشد و عضو هیئت علمی بخش تحقیقات به نژادی موسسه تحقیقات پنبه کشور نیز گفت: این ارقام در مقایسه با ارقام دیگر، زودرس تر، سازگار تر و مقاوم تر هستند.
محسن فتحی افزود: "پرتو" و "تابان" به آب کمتری نیاز دارند و با توجه به عملکرد بیشتر، محصول آنها با کیفیت تر است.
وی اضافه کرد: این ارقام، قابل رقابت با نمونه های خارجی هستند و می توان آنها را در بیشتر مناطق کشور کشت کرد.
ابراهیم خوجه، کارشناس تولید بذر شرکت مزرعه نمونه گلستان هم گفت: با کشت ارقام جدید، معادل 2هزار مترمکعب در مصرف آب صرفه جویی و 2مرحله سم پاشی در اراضی کمتر می شود.
همچنین به گفته رضا سلیمیان سرپرست واحد زراعی شهید فکوری شرکت مزرعه نمونه گلستان، محصول این ارقام برای برداشت مکانیزه بسیار مناسب است.
توزیع گسترده ارقام هسته ای پنبه تا سال1400
کارشناس دیگر تولید بذر شرکت مزرعه نمونه گلستان گفت: حدود 4ماه از رونمایی از "پرتو" و "تابان" می گذرد و این ارقام پس از موفقیت در مراحل آزمایشگاهی و میدانی، اکنون برای رسیدن به دست کشاورزان در مرحله تجاری سازی قرار دارد.
یحیی کتولی با بیان اینکه در این مرحله، این ارقام در سطح یک هکتار از مزارع این شرکت کشت شده است، افزود: پیش بینی می شود از این سطح 2تن بذر تولید و در سال آینده در سطح 50هکتار کشت شود.
وی اظهار امیدواری کرد: برای سال1400 ارقام جدید به صورت گسترده در اختیار کشاورزان قرار بگیرد.
برای آنکه تابلوی "سرزمین طلای سفید" دوباره سر در گلستان نصب شود
معرفی ارقام جدید و روش های نوین کشت، تا حدی به احیای پنبه در گلستان کمک می کند. توسعه کشت پنبه زمانی محقق می شود که در کنار در دسترس بودن نهاده ها و مناسب بودن شرایط خرید محصول، اعتماد کشاورزان نیز بار دیگر جلب شود.
برای آنکه تابلوی "سرزمین طلای سفید" دوباره سر در این استان نصب شود، حمایت بیشتر مسئولان، ارائه برنامه های هدفمند و رفع مشکلات فراروی تولید، ضروری است.