ماندن در عراق و فشار آوردن بر ایران، هدف آمریکا از بازگرداندن داعشی ها به عراق
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از العهد، آمریکا با بازگرداندن عناصر وابسته به گروه تکفیری وهابی داعش به عراق به دنبال بهانه تراشی برای باقی ماندن نیروهایش در عراق و فشار آوردن بر ایران است.
العهد در یادداشتی به قلم عادل الجبوری نوشت: مسائل و پرونده های در هم تنیده و پیچیده ای، بخش اعظمی از توجه نخبگان سیاسی، نهادهای دولتی، رسانه ها و افکار عمومی عراق را به خود مشغول کرده است از جمله پایان دادن به حضور نظامی نیروهای خارجی در خاک عراق، بازسازی مناطق آزاد شده از دست گروه تروریستی داعش، سازوکارها و راههای بازگشت آوارگان به شهرهایشان پس از خروج اجباری از آنها و همچنین تقویت همزیستی اجتماعی بین قشرهای مختلف جامعه به ویژه در شهرها و مناطق دارای بافت قومیتی، دینی و فرقه ای متنوع که در معرض تجاوز داعش قرار گرفت.
شکی نیست در همه پرونده ها و مسائل ذکر شده و عناوین فرعی مرتبط با آنها، نام گروه تروریستی داعش با قدرت حضور دارد، آن هم به یک دلیل ساده و منطقی، زیرا این گروه تروریستی بزرگترین عامل مشکلات و بحرانهایی است که عراق با آنها روبرو شد. در حالی که تلاشهای بسیاری برای بستن پرونده تروریسم داعشی به طور کامل پس از به دست آمدن پیروزی نظامی بر آن در پاییز 2017 در جریان است، در طرف مقابل اراده متناقضی وجود دارد که می خواهد کارها را به عقب بازگرداند و اگر این اتفاق نیفتاد، حداقل نشانه های ترس و نگرانی و ناآرامی را به عنوان بخشی از حالت عدم ثبات و پایداری در این کشور نگه دارد، موضوعی که خواسته برخی از طرفهای بین المللی و منطقه ای است و با منافع و دستورکارهای آنها سازگاری دارد. از این رو شاید مطرح شدن گزینه تحویل تروریستهای داعشی از سوریه به عراق در چارچوب همین طرح و نقشه باشد، از این رو باید به آن توجه و با آن با درایت، قاطعیت و واقعگرایی تعامل شود.
از آنجایی که این مسئله ای مهم، حساس و خطرناک است، عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق نیز چند روز پیش درباره آن سخن گفت تا موضع رسمی کشورش را در این باره توضیح دهد.
وی گفت عراق برای کمک آماده است، چه با فرستادن داعشیهای بازداشت شده به کشورهای خود و چه با محاکمه آنان در جنایتهایی که به ارتکاب آن متهم شده اند، جدای از اینکه ممکن است برخی کشورها برای انتقال شهروندان وابسته به داعش خود به کشوری دیگر از عراق کمک بخواهند، مانند فرانسه.
عبدالمهدی همچنین گفت نام و پرونده آن دسته از عناصر خارجی وابسته به داعش که کشورهایشان از پذیرش آنان خودداری می کنند، بررسی خواهد شد و اگر در عملیاتهایی تروریستی در داخل عراق مشارکت داشتند، در دادگاه های عراق محاکمه خواهند شد.
در هر صورت و به دور از جزئیات و روشهای بازگشت تروریستهای داعشی به عراق، باید دسته بندی واضح و دقیقی برای آنان در نظر گرفته شود تا بازتاب منفی در زمینه امنیتی بر عراق و جامعه عراق نداشته باشد و از طرف دیگر در هر گونه تدابیری که در این زمینه اتخاذ می شود، امنیت ملی در اولویت قرار گیرد.
نخست وزیر عراق در صحبتهای خود اشاره کرد برخی از تروریستهایی که به مقامات عراق تحویل داده شدند، عراقی هستند و طبیعی است که این افراد در دادگاه های عراق محاکمه شوند و این بسیار مهم است زیرا می تواند به محدود کردن تروریسم، خشکاندن منابع آن و دست گذاشتن روی عناصر محرک و برنامه ریز آن کمک کند.
همچنین تروریستهای دیگری وجود دارند که از اتباع دیگر کشورها هستند و اگر جنایاتی در عراق مرتکب نشده اند، باید به کشورهای خود تحویل داده شوند و در صورتی که کشورهای آنان از پذیرش آنها خودداری کنند، عراق باید از تحویل گرفتن آنها امتناع کند یا این تروریستها را به طرفی که از آن تحویل گرفته بود، باز گرداند.
از طرف دیگر دولت عراق باید از دولتهای کشورهایی که تروریستها از آن آمده اند، جبران خسارتهای مادی و روحی را که این تروریستها به فرزندان ملت عراق وارد آوردند، بخواهد، درست همانطور که عراق سالهاست در ازای زیانهای وارد شده به کشور کویت در اثر حمله نظامی رژیم صدام به آن در سال 1990، غرامت پرداخت می کند و نمونه های دیگری نیز از این دست وجود دارد که در جنگ جهانی دوم و جنگها و نزاعهای منطقه ای روی داد.
کاملا غیر منطقی و غیر قابل قبول است که برخی کشورها از بازگشت تروریستهایی که شناسنامه آن کشورها را دارند، جلوگیری می کنند و با وجود جنایتهایی که مرتکب شده اند، می خواهند آنها را به کشورهایی دیگر مانند عراق بفرستند.
رائد فهمی، از رهبران ائتلاف اصلاح و بناء عراق می گوید کشورهای غربی در حالت کلی با اعلام عدم تمایل خود برای بازپس گرفتن اتباعشان که وابسته به داعش بودند، دچار تناقض هستند، زیرا این موضع آنها نشان می دهد که تمایل دارند آن تروریستها در این کشورها محاکمه شوند و از طرف دیگر در زمان محاکمه، شرطهایی برای محافظت از آنان در نظر گرفته شود.
فهمی افزود قانون عراق درباره آنهایی که جنایاتی در عراق مرتکب شده اند، قابل اجرا است و ضوابط و شرطهایی در این موضوع وجود دارد و از طرف دیگر ناظران و کمیته حقوق بشر نیز در عراق حضور دارد. اگر کشورهای غربی نگران محاکمه تروریستها بر اساس اصول و قواعد هستند، پس آنها را در دادگاه های بین المللی یا در کشورهای خود محاکمه کنند، اما این جامعه جهانی است که باید در قبال تروریستهایی که جنایاتی خارج از عراق مرتکب شده اند، مسئولیت پذیر باشد.
علاوه بر آن، بخشی از جنجال و کشمکش موجود، به سرنوشت خانواده های تروریستهای داعش و چگونگی تعامل با آنان و همچنین خطر تفکر آنان در صورت بازگشتشان به جامعه عراق، بر می گردد و این مسئله به هیچ وجه کم اهمیت تر از مسئله و سرنوشت خود تروریستها نیست.
اما خطرناکتر از همه اینها، نقش آمریکا در بازگرداندن داعشی ها به عراق به منظور تولید دوباره تروریسم و نه پایان دادن به آن و از بین بردن آن از طریق محاکمه تروریستها است.
گزارشها و هشدارهای رسانه های آمریکایی و غربی از وجود نقشه ای آمریکایی برای بازتولید داعش با عنوان و نام جدید «اشباح بیابان» حکایت دارد و نکته قابل توجه این است که همه این اقدامات با انفجارهای تروریستی در مناطقی از استانهای الانبار، کرکوک و موصل و همچنین عملیاتهای ربایش و قتل در مناطق بیابانی الانبار همراه شده است.
در این رابطه، علی مقصود، کارشناس سوری مسائل نظامی می گوید ائتلاف بین المللی از سه هفته پیش تاکید می کند که گروه تروریستی داعش در منطقه ای که مساحت آن از نیم کیلومتر مربع تجاوز نمی کند، محاصره شده و از بین رفتن کامل آن بسیار نزدیک است، اما با گفتگوهای سه جانبه ای که بین آمریکا و نیروهای سوریه دموکراتیک از یک سو و گروه تروریستی داعش از سوی دیگر انجام گرفت، واشنگتن به دنبال این بود که از یک سو به محقق ساختن پیروزی کامل بر گروه تروریستی داعش اشاره کند و در همان حال برای محاصره ایران و راه اندازی نبردی جدید علیه آن، تروریستهای داعش را به عراق و افغانستان انتقال دهد.
مقصود می افزاید آمریکا با انتقال جنگجویان تروریستی به عراق از جمله صدها تروریست تبعه کشورهای اروپایی و از طریق عملیاتهای تروریستی و انفجارهایی که اخیرا مناطق مختلفی از عراق شاهد آن بوده است، اقدام به نشان دادن فعالیتهای داعشی در عراق می کند. یکی از مهمترین اهداف این نقشه آمریکایی، بهانه تراشی برای باقی ماندن نیروهای آمریکایی در عراق به منظور اجرای نقشه های خود در طول منطقه راهبردی نوار مرزی سوریه و عراق است.
اهداف و انگیزه های پنهان ایجاد دوباره نشانه های ناامنی و هرج و مرج و ناآرامی در صحنه عراق، و همچنین عاملان پشت پرده آن و ابزارها و سازوکارهای مورد استفاده، کاملا روشن و آشکار است، از این رو مقابله و رویارویی با آن و ناکام گذاشتن این نقشه ها کار سختی نیست، زیرا وجود داعش به منزله بمبهایی ساعتی است که ممکن است در هر لحظه و هر جایی منفجر شود، بویژه اگر چاشنی این بمبها در دست واشنگتن و همپیمانان و دار و دسته اش در منطقه باشد.